HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYČEŠTINYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÍ
KALENDÁŘ
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KUP SI HRU
UŽIVATEL
Přihlásit
Registrace


Uživatelé
Hry v obchodě
Zlevněné hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráce
STATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Češtiny:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21157
5455
5063
1438
1600
7336
6030
12903
1687

Online 30619 uživatelů

Návody > Stranded 2


Zobrazení:28919
Autor návodu:Eduard DeDy Doležal

Návod zatiaľ nie je kompletný, bude postupne dopĺňaný.
(Posledná aktualizácia: 3.4.2009)


Rozhodl jsem se napsat návod, jenže nebudu ho formulovat krok za krokem, aby hráč udělat to, tady a takto. Půjdu na to od lesa a budu se maximálně snažit hráči jen napovědět, abych mu nepokazil zážitek z objevování, přitom pomohl. Jak se to lidově říká: moudrému napověz, hloupého nakopni. Tak doufám, že můj návod nezmění Stranded 2 ve fotbal.

Před samotným hraním dobrodružství ti doporučuji si projít tutoriál, který se nachází v menu pod ikonou "Vlastní ostrov" s názvem "Survival Guide".



Ostrov 1


1. den
Hra začíná na pláži a s postavou se motá celý svět, proto je obraz rozmazaný. Neboj, to časem přejde. Na začátku je důležité se zaměřit na potraviny a zahájení výstavby prvního jednoduchého přístřešku. Nějaká potrava je v bednách a ten, kdo se bude dívat dobře, najde i pro začátek hodně důležité koláčky. Také je dobré nepřehlédnout obvazy, vodu a hrozny vína. Klády dřeva, které plavou v moři, bych si první den vůbec nevšímal. Na co bych se zaměřil jsou různí tvorové (hlavně kraby), jejichž maso bude jistě k užitku. Ten kdo si bude chtít pochutnat na opečeném mase musí prvně vytvořit ohniště. Což je úkol, který se první den stihnout pravda dá, ale je to hodně náročné. Já osobně doporučuji ohniště budovat až druhý den. Navíc je tu možnost, jak opečené maso získat hned první den. Stačí se vydat na průzkum podél pobřeží. Ke snězení je možno natrhat i několik hub v blízkém lese. Všechny jsou jedlé, jen jedna se dá pozřít pouze jednou a její barva ti ji prozradí. Přesto ji utrhni, bude se hodit později na otrávení šípů.
Nyní by bylo dobré si vytvořit první nástroj. Bude k tomu zapotřebí klacků ze stromů a kamenů ze skal. Proto cestou ke skalám se zastav u několika stromů a několikrát do nich udeř rukou. Natrháš tak nějaké listy, klacky, kůru a liány. Co a kolik určuje typ stromu či rostliny a pak taky náhoda. U skal zase stejným způsobem narubej nějaké ty kameny. Teď už je možné vstoupit do inventáře a vyrobit si kamenné kladivo, které slouží ke stavbě všech budov. Stejným způsobem se dají vyrobit i oštěpy, které jsou opravdu hodně dobrou zbraní a využívají se od začátku hry až do konce. Zatím je ale nevyráběj, zbytečně by jsi plýtval materiálem a navíc si snížíš nosnost tím, že poneseš několik těžkých oštěpů.
Najdi si místo, o kterém si myslíš, že bude vhodné pro nadcházející mnohadenní dovolenou a začni tam budovat první jednoduchý přístřešek z klacků a listů. Kolečkem na myši si lze při umisťování budovy na zem určovat její natočení. Přístřešek by měl být dokončen se západem slunce a tak ho rovnou vyzkoušej a vyspi se.


2. den
Po vydatné snídani - ještě než začneš budovat ohniště - se vydej podél skal a najdi studánku (nachází se u ni i vzácné rostliny), u které se napij a věř, že v reálu by sis tam i opláchl unavený obličej po noci bez měkké postele. Postavit ohniště je celkem fuška pro začínajícího trosečníka. Věř, že budou náročnější stavby trvající i několik dní. Jediné co můžu doporučit je dávat ohniště na kopeček tak, aby v noci sloužilo jako dobrý orientační bod. Na to aby jsi ohniště zapálil budeš potřebovat kůru a klacek, jejichž kombinace dokáže zapálit vše hořlavé, u čehož se postava nachází. Vzplanutí ohně přitom ovlivňuje i nějaké to procento neúspěšnosti, proto je třeba v případě neúspěchu opakovat. Je tu ale i druhá, podstatně jednodušší možnost. Tou jsou křemeňáky, což jsou kameny nafialovělé barvy. Dají se na první mapě najít, chce to ale mít štěstí.
Vytoužený oheň tak lze ihned využít k opečení syrového masa, které jsi nastřádal z jednoduše ulovených zvířat. Opečeš ho tak, že budeš stát poblíž ohně a v inventáři si označíš syrové maso a dáš použít. Doporučuji mít vždy zásoby jídla minimálně na nadcházející den. V případě že přijde déšť, si žádné maso neopečeš! V nouzi lze v inventáři prohledat kůru stromů. V ní se dá najít několik červů nebo hmyzáků k večeři či snídani.
Lov lvů je poněkud nebezpečný, přesto ho preferuji. Vyrob si několik oštěpů z kamenů a klacků - doporučuji 10 oštěpů. Lvi se nachází na druhé straně ostrova a jsou tam současně maximálně 3. K ulovení jednoho je zapotřebí dvou oštěpů, které ho zasáhnou. Zuby a tesáky ze lvů (ale i jiných zvířat) se dají použít ke střelbě z praku, který vyrobíš z klacku a liány. Munici do něho si pak můžeš přepínat pomocí pravého tlačítka myši. Jestli tě lev zraní tak kriticky, že krvácíš, lze krvácení zastavit. Slouží k tomu obvazy, ty jsou ale jen jedny. Proto je ve hře druhá možnost a tou je modrá rostlina, z které lze šetrným trháním získat modrý květ. Pozor, když tuhle květinu zničíš, nová nevyroste!


3. den
V tento moment máš inventář poněkud plný různých věcí a tak by se ti jistě hodilo skladiště. Ještě než ho začneš stavět, ti doporučuji začít den zahradnictvím. Doufám, že tě hlad nedohnal ke snězení všech hroznů, které jsi našel první den na pláži. Pokud ano, máš celkem smůlu a nepochutnáš si nejen na hroznech, ale i vínu, které z nich lze vyrobit. Pokud jsi je nesnědl, tak je v inventáři vlož do ruky (jako kladivo) a zaměřovačem ukazuj na místo, kde chceš aby hrozny vyrostly. Pak už jen stačí zmáčknout klávesu pro použít (defaultně je to E). Nyní stačí už jen čekat několik dní než víno vyroste. A když už jsme u toho zahrádkaření, tak pokud jsi již našel obilí, neváhej a zasej ho také. Než ho budeš set, je třeba klasy proměnit na zrno. Učiníš tak označením klasů v inventáři a zmáčknutím klávesy pro použití (E). Pak už pokračuj jako u hroznů. Pozor, abys to s obilím nepřehnal. Jak ho vysadíš moc, přilétnou kobylky a úrodu ti zbaští. Kdy přilétnou ti neprozradím, musíš si na to přijít sám (30 zasetých zrn je už moc). Co ti ale prozradím je, že jdou kobylky zabít nebo pochytat nástrojem, ke kterému se dostaneme později.
Nyní se dostáváme k zahájení stavby onoho skladiště a abys nekácel hromadu stromů kamenným kladivem, udělej si sekeru. Na tu budeš potřebovat železnou rudu, klacek a kladivo. Pokud jsi železnou rudu ještě nenašel, tak věz, že ji získáš na kamenném kopci z druhé stany ostrova. Teď už ti doufám nebrání nic v tom, aby jsi zahájil stavbu skladiště. Je to celkem náročná stavba a počítej s tím, že ji za den nedokončíš. Jen připomínám, že několik klád se plaví v moři u pláže. Taky mysli na to, že do budoucna ti jedno skladiště určitě stačit nebude.
Kácení stromu jde se sekerou snadno. Mysli na to, že stromy jsou nekonečným zdrojem klacků, listů, kůry a lián. Když strom padne k zemi, získáš klády potřebné pro stavbu pokročilých budov, jenže nový už nevyroste! Hra má nastaveno, že jednou denně se flóra zregeneruje a tudíž je možno znovu zahájit u stromů trhání klacků, listů a lián.


4. den
Stavba skladiště tě musela vyčerpat a zásoby potravin se ti jistě úží. Navíc lov lvů na druhé straně ostrova je celkem nebezpečný. Proto si vyrobíme rybářský prut, který je snadnou cestou k potravě. Je zapotřebí najít bavlnu, z které se dají vyrobit provázky. K bavlně si dovolím dvě poznámky. A to že není dobré ji trhat v dešti, moc to totiž nejde. Také je třeba se k ní chovat šetrně, takže žádnou sekeru ani mačetu nepoužívej! Trhej ji pěkně rukama. Z natrhané bavlny vyrob provázky. Dalším krokem je namočit klacek ve studánce, čímž získá pružnost. A pokud si ohebné klacky vytvoříš dva, můžeš si v kombinaci s provázkem rovnou vyrobit i luk.
Rybařit se dá kdekoli, přesto na několika málo místech se dá udice použít se 100% úspěšností. Kde ta místa jsou si budeš muset zjistit sám! Lokalita se pozná podle bublinek ve vodě. Rybolov se dá ještě zdokonalit tím, že budeš mít v inventáři hmyzí vnitřnosti nebo červa. Ti se pak používají automaticky a není tedy třeba je nijak napichovat na háček. Jak pitvat hmyzáky jsme si již řekli. K získání červů je zapotřebí vlastnit lopatu, kterou již doufám umíš vyrobit. Vykopává se pak pravým tlačítkem myši a co v zemi nalezneš určuje náhoda a také zkušenost (viz dovednosti).
Doufám, že sis s prutem vyrobil také luk, ke kterému budeš potřebovat ještě šípy. Ve hře jsou 4 druhy. Obyčejné dřevěné šípy, které vyrobíš s pomocí peří. Pak účinnější šípy, k jejichž výrobě jen přidáš navíc kamínky. Zajímavé jsou ohnivé šípy, které vyrobíš s pomocí bavlny, kterou zaměníš s kamínky. Poslední jsou jedovaté šípy, na které potřebuješ jed.


5. den
Doufám že skladiště ti již slouží a plně využíváš jeho kapacit. Já osobně si začal hned po dokončení prvního skladiště stavět druhé. V prvním jsem měl uskladněné potraviny a nářadí, v druhém všemožné materiály nalezené na ostrově. Každému je doufám jasné, že kameny a kmeny stromů není vhodné do skladiště rvát, moc se jich tam nevejde.
Stranded 2 obsahuje celkem 5 dovedností, kterým se lze učit. Jsou to: lovení, sázení, kácení, rybaření a vykopáváni. Učí se tak, že se vykonává daná činnost. Podle mě je asi nejzásadnější lov. Co usmrcené zvíře, to jeden bod. Takže abys dosáhl 200 bodů (mistr oštěpu) je třeba ulovit 200 zvířat a do fauny se řadí nejen opice či kiwi, ale i ty menší. Stejné je to u sázení, kolik zasazených rostlin, tolik bodů. Další snad komentář nepotřebuje.


6. den
Dnes budeme sklízet obilí, péct chleba a koláčky. K tomu, aby jsi co nejrychleji sklidil obilí, budeš potřebovat kosu. Tu vyrobíš tak, že železnou rudu ukováš kladivem, aby jsi získal železo. To pak zkombinuješ s větví a kladivem. Nyní můžeš vyrazit na obilí. Popravdě, já nakonec stejně používal místo kosy mačetu. Důvod? Kosou je třeba do obilí udeřit 3×. Mačetou 5× což je zanedbatelný rozdíl. Po sklizni jednoho obilí by jsi měl získat 3 klasy. Ještě něž začneš péct chleba, je třeba znovu zasít a také uskladnit nějaké obilí, kdyby náhodou přilétly kobylky.
A jdeme péct. Klasy obilí proměň na zrno, které s pomocí kamene přeměň na mouku. Z té již stačí jen udělat těsto smícháním s vodou (např. u pramene). Nyní již stačí zamířit k ohni a chleba upéct. Ten patří k nejvýživnějším potravinám v jednom kuse. Jenže je zde ještě možnost upéct koláčky, které jsou ještě jednou tak výživnější. Akorát se rozdělí na 10 kusů po upečení. Dělají se skoro stejně jako chleba, akorát do těsta je třeba zamíchat kakaový prášek, který získáš z kakaovníku, který na prvním ostrově roste, za předpokladu, že jsi ho nepokácel.


7. den
Abys nemusel s moukou neustále běhat k pramenu vody, nebylo by marné si vystavět studnu. Pozor ale! Časem se studna zanese bahnem a je třeba ji vyčistit lopatou. Taky bych měl konečně prozradit, že se dá ve hře vyrobit dlouhý luk. K jeho získání je zapotřebí několik pružných klacků, provázků a mačety.


8. den
Pomalu se dostáváme ke konci školení, jak přežít na opuštěném ostrově. V podstatě by jsi měl již mít ovládání a logiku hry osvojenou. Zůstává jen prozradit drobnosti např., že motýly volně poletující na ostrově se dají chytat. Nejlépe se chytají síťkou, vyrobitelnou z provázků a klacku. Nač ale? Tak předně, síťkou se dají pochytat také kobylky. Proč ale chytat motýly? Dost mě to překvapilo, je to totiž trochu nelogické. Slouží k navýšení nosnosti postavy. Kolik motýlů může hráč nést jsem nezjišťoval. Věřím, že celý osmý den ti zabere chytání motýlů.


9. den
Dnes si vyrobíme ještě přesnější zbraň než je dlouhý luk. Bavíme se o kuši, kterou vyrobíš z klacku, provázku, železa, železné šipky a kladiva. Munici pak lze vyrobit z klacku, železné rudy nebo bambusu. Taky pokud tě to již samotného nenapadlo, si postav několik sítí v moři pro pravidelný přísun potravy.


Den X
A tohle je závěr. Bude následovat X dní života na ostrově, než se ti jistou událostí rozběhne soukolí příběhu.


Přidám už jen několik rad a tipů, na které ještě zatím nebyl čas:
  • Vor slouží jen k plavbě kolem ostrova. Taky lze do něho uskladnit věci. S vorem nelze odplout na druhý ostrov. K odplutí na druhý ostrov je třeba splnit úkoly.
  • Dům na stromě lze stavět jen na určité typy stromů. Zkoušej! Tento typ domu se bude hodit na 3. ostrově.
  • Vodu ve sklenici získáš jediným způsobem: 30 listů + kámen.
  • Ostatní stavby jsou taky moc užitečné. Např. louče ti dobře poslouží v noci při orientaci ve tmě. Nedělej jich ale moc! Déšť je uhasí a následné obíhání 20 loučí po dešti tě může pěkně otrávit. Bylinková zahrada je SUPER!
  • Zlomeninu vyléčíš liánou a klackem. Krvácení listem a liánou, nebo kůží a liánou.
  • Lektvary jdou vyrobit následující: lektvar zdraví a lektvar rychlosti. Nalézt lze i lektvar nesmrtelnosti a dušnosti (nelze vyrobit).
  • Z klacku lze u ohně vyrobit louč.


Předměty

Pro ty co by rádi věděli jaké předměty, nástroje a zbraně lze vyrobit, přikládám následující seznam.

Munice
Dřevěné šípy (Klacek + Peří)
Šípy (Klacek + Peří + Kamínky)
Otrávené šípy (Klacek + Peří + Jed)
Ohnivé šípy (Klacek + Peří + Bavlna)
Šipka (Klacek + Mačeta), (Bambus + Mačeta)
Železná šipka (Železo + Kladivo)

Materiály
Klacek (Kláda + Mačeta), (Kláda + Sekera)
Kamínky (Kámen + Kladivo)
Pružný klacek (Klacek + Voda)
Železo (Železná ruda + Kladivo)
Mouka (Zrní + Kámen)
Těsto (Mouka + Voda)
Joint (Konopí + List)
Jed (Jedovatá houba + Kámen)
Kakao (Kakaové ovoce + Kámen)
Čokoládové těsto (Těsto + Kakao)

Lektvary
Health potion (Strong Healherb + Voda + Kámen), (Healherb + Voda + Kámen), (Goldherb + Voda + Kámen)
Poison (Bitterroot + Fungus + Voda + Kámen)
Wine (Grapes + Kámen)
Juice (Berries + Kámen)
Voda (List + Kámen)
Speedpotion (Cacaofruit + Coffee Fruits + Kámen)

Nářadí
Kladivo (Kámen + Klacek)
Rybářský prut (Pružný klacek + Provázek)
Sekera (Klacek + Železná ruda + Kladivo)
Lopata (Klacek + Železná ruda + Kladivo)
Krumpáč (Klacek + Železo + Kladivo)
Stan (Kůže + Klacek)
Síť (Provázek + Klacek)
Kosa (Klacek + Železo + Kladivo)
Vytvořit oheň (Kůra + Klacek)

Zbraně
Oštěp (Kámen + Klacek)
Luk (Pružný klacek + Provázek)
Prak (Klacek + Liana)
Zlatý luk (Zlatý nuget + Provázek + Kladivo)
Dlouhý luk (Pružný klacek + Provázek + Mačeta)
Mačeta (Klacek + Železná ruda + Kladivo)
Samostříl ( Klacek + Železná ruda + Provázek + Železo + Kladivo)

Zaměstnanci
Wilson (Míč + Klacek)



Potrava

Název jídla - první číslo jsou % ukojení hladu / druhé žízně.
Maso je vždy opečené, nemá smysl psát hodnoty syrového masa.

Sliz - 1/6 (dobré na žízeň)
Hrozny - 3/3
Hmyzí vnitřnosti - 5/1
Chaluha - 5/3
Žížala - 5/4
Hřib červený - 5/4
Maliny - 7/4
Houba bílá 50g - 10/5
Hřib hnědý - 12/3
Koláček - 15/0 nejvydatnější jídlo, z 1 mouky a kakaa se vyrobí 10 kusů, tedy celkem 150/0
Houba bílá 90g - 17/7
Malé maso - 16/10
Ryba - 30/15
Maso - 32/15
Chleba - 75/0

Související hry Stranded



Diskusia Príspevkov: 14 Hodnotenie
1723 hlasov

100
60
20

80
40
0
44
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.cz 
Facebook
 ABCgames.CZ | SK | E-shop hry |