HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYČEŠTINYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÍ
KALENDÁŘ
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KUP SI HRU
UŽIVATEL
Přihlásit
Registrace


Uživatelé
Hry v obchodě
Zlevněné hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráce
STATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Češtiny:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21163
5455
5063
1438
1600
7336
6033
12908
1687

Online 49098 uživatelů

Návody > METRO: Last Light


Zobrazení:91924
Autor návodu:Michal Paclt (Abecedaher.cz)

Druhý díl vynikající posapokalyptické sci-fi Metro je možná ještě povedenější než první díl. Oproti prvnímu dílu je kladen větší důraz na stealth složku, díky čemuž můžete úrovně s lidskými nepřáteli projít takřka bez boje. Pokud vás ale baví střílení, můžete se normálně prostřílet. Právě tato možnost výběru spolu s dechberoucí grafikou a neokoukaným prostředím východní Evropy dělá ze hry opravdu nevšední záležitost, kterou mohu každému jedině doporučit.


ZBRANĚ A VÝBAVA

Zbraní není ve hře zas tak moc. Najednou můžete pobrat 3 jakékoli zbraně, dále 5 vrhacích nožů, 5 lékárniček, 5 granátů, 5 zápalných granátů a 5 min s laserovým senzorem. Platidlem ve hře je předválečná munice do útočných pušek. Tuto munici budete získávat prohledáváním těl nepřátel, různých skrýší, opuštěných mrtvých těl. Abyste jich nasbírali co nejvíc, musíte být s prohledáváním úrovní opravdu velice pečliví. Ve hře jsou obchodníci a směnárníci, u kterých si můžete za tuto munici nakupovat zbraně munici, vylepšení do zbraní, předměty výbavy, nebo je naopak prodávat. Já osobně jsem si celou hru vystačil s trojicí revolver s tlumičem, útočná puška a brokovnice. Jednotlivé zbraně se vyskytují v několika modifikacích, třeba jsou s optikou, s tlumičem nebo upravenou hlavní. Další úpravy si můžete za peníze (předválečné patrony) nechat udělat u obchodníků. Stejně tak můžete u obchodníků za dost draho nakoupit samotné zbraně, což je nesmysl, protože při pečlivém prohledávání všech úrovní většinu zbraní stejně dříve či později najdete. Stejně tak nemá smysl nakupovat sekundární předměty, protože i těch najdete dostatek. Z pistolí je tu kromě revolveru ještě speciální pistole používající stejnou munici, jen s větším zásobníkem. Útočných pušek je několik. Je celkem jedno, kterou si vyberete; jen v pozdější fázi hry bych se rozhodoval, zda si nevzít pušku, která má větší zásobník. Dále jsou tu brokovnice – brokovnicová pistole, dvouhlavňová brokovnice, brokovnice Ničitel s bubnovým zásobníkem na 6 nábojů, brokovnicová útočná puška a brokovnicový kulomet se zásobníkem na 20 nábojů. Posledně jmenovaný je opravdu užitečnou věcí při boji s mutanty nebo bossy. Asi jediná zbraň, kterou má smysl si kupovat, protože ji nikde nenajdete. Dále je tu odstřelovací puška Tágo, využívající speciální odstřelovací munici. Příliš nevyužitelná vzhledem k tomu, že ve hře budete spíš zažívat kontaktní boje. Pak je tu puška na elektrické kuličky, se kterou jste se setkali již v prvním díle. Je sice velice účinná, ale její problém je v tom, že je do ní omezeně munice. Pokud chcete tuto zbraň používat, musíte být dvojnásobně pečliví při prohledávání úrovní. Ještě horší je to se speciální šipkovou zbraní Khel´sing. Tuto cennou munici si sice můžete u směnárníků vyměnit, ale za dost draho. Ovšem účinek posledně jmenovaných zbraní za to opravdu stojí.



1) Sparta

Po skončení všech animací následujte Chána chodbami. Než vyjdete z místnosti, tak po pravé straně je 1. hudební nástroj. Jděte jedinou možnou cestou vpřed. Po levé straně sedí za stolem dva chlápci a hrají dámu. Na křesle vlevo za nimi je 2. hudební nástroj. V celé chodbě si můžete vyslechnout několik zajímavých rozhovorů. Projděte dveřmi a dostanete se do zbrojnice, kde vám bude vydána výbava. Vpravo si vyberte zbraně. Je jedno jaké, protože brzy stejně o všechny přijdete. Nejlépe útočnou pušku Kalašnikov a brokovnici Ničitel. Přejděte vpravo na střelnici a řiďte se pokyny. Nejprve trefte panáka do hrudi, poté proražte pancíř druhého panáka koncentrovanou palbou a nakonec třetímu panákovi ustřelte hlavu. Opusťte střelnici, projděte dveřmi za vašimi zády a pokračujte k velkým vratům. Počkejte až se vrata otevřou a poté nastupte s Chánem do výtahu. Vystupte a projděte vraty do řídícího střediska, kde se koná porada vedení. Budete vysláni spolu s odstřelovačkou Áňou na povrch, abyste chytili přeživšího Temného. Následujte Áňu a vpravo ze židle před výtahovými dveřmi seberte Poznámku 1. Pokud si chcete sebraný dokument přečíst stiskněte Escape a poté Deník. Nastupte do výtahu a nechte se vyvézt nahoru. Počkejte si až vám přijede vlak a pak do něj nastupte.

Achievmenty:
  • Zajíček – dokončete výcvik na střelnici.


2) Spáleniště

Vystupte z vlaku a následujte Áňu. Počkejte si až vlevo do dveří půjde elektřina a poté zatáhněte za páku vpravo od dveří. Vyjděte po schodech nahoru a jděte až k žebříku, který vede na povrch. Od žebříku jděte tunelem vpravo, projděte skrz pavučiny a na konci tunelu vedle mrtvoly je Poznámka 1. Kromě toho prohledejte tělo a najdete nějakou munici. Prohledávejte v budoucnu všechna těla, zákoutí, slepé chodby, abyste našli užitečné předměty. Vraťte se k Áně, stisknutím klávesy G si nasaďte masku a vylezte po žebříku nahoru za Áňou. Konečně se tedy dostáváte na povrch. Následujte Áňu jedinou možnou cestou. Na konci seskočte dolů na terasu. Dejte se vlevo a zaútočí na vás mutanti. Všechny je pobijte a poté se dejte cestou vlevo. Prolezte úzkým tunelem vlevo a pokračujte jedinou možnou cestou vpřed až na konec, kde Áňa Temného postřelí. Přistupte k němu, bude následovat vize a poté bude zajati fašisty.

Achievmenty:
  • Nejsem žádný zajíček – dokončete úroveň, aniž by vás mutanti jedinkrát zasáhli nebo zranili.


3) Pavel

Po skončení úvodní animace budete zachráněni zajatým komunistou Pavlem, který se na nějakou dobu stane vaším společníkem. Počkejte až otevře dveře a poté za ním skočte do odpadové roury. Postupujte podzemním tunelem až v dálce uvidíte výtah. Zde musíte postupovat opravdu velice opatrně a být stále ve stínu, protože v celém sále je mnoho fašistických hlídek. Jakmile vstupíte na osvětlenou plochu, vypustí na vás plyn, který vás zabije. Pohybujte se přesně za Pavlem po pásu stínu až k mříži na druhé straně. Vysaďte Pavla na žebřík nahoru a on vám poté tento žebřík spustí dolů. Vylezte nahoru a následujte Pavla až k místu, kde vám oznámí, že musíte zneškodnit hlídky. Dejte se vpravo a v pokleku se připližte za záda fašisty. Počkejte až hlídka naproti se otočí a půjde vpravo a poté fašistu buď zabijte, nebo omračte. Je to na vás co si vyberete. Stiskněte páku za místem, kde stál fašista, a spustíte si vpravo schody. Vyjděte po těchto schodech nahoru. Vpravo na stěně je žárovka, kterou rychle vyšroubujte. Nyní se musíte dostat přes lávku vlevo, ale musíte chvíli počkat až zůstane neosvětlená. Dostanete se za záda další hlídky. Vyšplhejte po žebříku nahoru a vlezte do tunelu. Na konci seskočte a z mrtvoly si seberte vrhací nože, kterými můžete tiše likvidovat nepřátele na dálku. Hned naproti mrtvole na povalené skříni leží Poznámka 1. Pokračujte dál vpravo a dostanete se za záda další hlídce, kterou opět zneškodněte. Pro jistotu vpravo vyšroubujte žárovku a poté vyjděte po schodech nahoru. Pavel je nad vámi a podle jeho pokynů stiskněte zelené tlačítko vpravo na zdi. Běžte se rychle schovat, protože za vraty, které se otevírají, je nepřátelská hlídka. Chvíli počkejte až Pavel hlídku zlikviduje a poté stiskněte páku vlevo na stěně. Pavel vám hodí revolver s tlumičem. Když ne k tichému zabíjení, tak ho používejte k rozstřelování světel, které nemůžete jinak zhasnout. Opatrně postupujte tunelem. Na levé straně tunelu je hlídka. Počkejte až ji Pavel zabijte vrhacím nožem. Vpravo vylezte po žebříku nahoru a opatrně zneškodněte hlídku na lávce. Přejděte po lávce a seskočte do osvětlené místnosti, kde vlevo sedí další fašista. I toho zneškodněte. Do této chodby občas zachází hlídka z tunelu. Je zapotřebí si vystihnout správný moment, kdy půjde od vás a poté ho zezadu zneškodnit. Zbývající dva fašisté v kontrolní místnosti sedí zády k vám, takže není žádný problém je zneškodnit. Zatáhněte za páku na ovládacím pultu a tím vypustíte všechny vězně. Jděte k vratům na konci tunelu, počkejte až Pavel sleze dolů a zatáhne za páku vlevo od vrat. Na vás je zatáhnout za pravou páku. Projděte rychle vraty a dostanete se tak do Reichu.

Achievmenty:
  • Svoboda – vypusťte všechny vězně stisknutím páky v řídící místnosti.


4) Reich

Hned na začátku naproti na stolku je Poznámka 1. Vyjděte po eskalátoru nahoru a dostanete se do velké haly metra, kde mají shromáždění fašisté. Následujte Pavla a prodírejte se zástupem. Na konci budete odhaleni. Běžte jedinou možnou cestou stále za Pavlem a nenechte se chytit. Nakonec podlezte pod vraty. Pavel zlikviduje hlídky a dotáhne vás do drezíny. V drezíně se skrčte, protože nepřátelé brzy otevřou vrata na nástupiště. Poté vás Pavel odveze pryč do bezpečí.

Achievmenty:
  • Mistr útěků – uprchněte před nacisty aniž by vás chytili.


5) Rozdělení

Vystupte z drezíny a dojděte s Pavlem na konec tunelu. Vysaďte ho do potrubí a podle zvuků, které uslyšíte, zjistíte, že byl zajat nepřáteli. Vpravo od vás se otevřou dveře a vyjdou 2 strážní zkontrolovat situaci. Schovejte se vlevo do vrat a počkejte si na okamžik, kdy půjdou tunelem pryč od vás. Proklouzněte do základny a vpravo u vrat rozstřelte blikající světlo. Vpravo kousek od vás je hlídka, která po chvíli půjde k ohništi vpravo. Až bude u ohniště opatrně ji obejděte. V místnosti přímo před vámi jsou hned 3 nepřátelé. Opatrně jděte vlevo a rozstřelte světlo vpravo nahoře. Možná tím trochu vyplašíte ony 3 fašisty, ale když zůstanete skryti ve stínu, neprozradíte se. Proklouzněte opatrně do místnosti, kde byli tři fašisté a rychle po schodech nahoru. Tady si počkejte až fašista půjde pryč od ovládacího pultu a poté ho zneškodněte zezadu. Zároveň po ochoze chodí další hlídka, ale stačí počkat až půjde pryč od vás. Z ovládacího pultu seberte Poznámku 1. Proklouzněte na lávku a z této lávky musíte skočit vpravo dolů. Rozstřelte petrolejovou lampičku dole a poté seskočte. Dejte se po schodišti nahoru a rozstřelujte další světla. Vstupte do dveří, kde je fašista, který si před vámi klekne a bude křičet, že se vzdává. Vlevo ze stolu seberte Poznámku 2. Kromě toho si můžete z krabičky vedle sebrat nějakou munici. Projděte do zadní místnosti a zde vlezte vpravo do ventilační šachty.

Achievmenty:
  • Neviditelný vetřelec – dokončete úroveň bez jediného zabití a bez spuštění poplachu.


6) Skladiště

Prolezte na konec ventilační šachty a seskočte dolů do chodby. Z krabičky si vezměte munici. Zhasněte petrolejku a opatrně se pližte podél levé stěny až k místu, kde jeden z fašistů bude cosi říkat. Počkejte si až domluví a poté se opatrně pližte za ním až do chodby, kde jste začínali. Otevře jednu z osobních skříněk. Zneškodněte ho a vezměte si speciální pistoli. Opět se pližte podél stěny, až k místu, kde jeden z fašistů cvičí. Zneškodněte ho a vlevo zhasněte petrolejku. Nyní je před vámi osvětlená místnost, kde přechází několik hlídek. Kousek vlevo mezi stoly je harmonika – 3. hudební nástroj. Musíte si vystihnout vhodný okamžik a krýt se za překážkami, abyste se dostali do chodby na druhé straně, kde je východ z oblasti. Dostanete se do mrazáku, kde vás opět jeden z fašistů bude prosit, abyste ho nezabíjeli. Vlevo vlezte do ventilační šachty a dostanete se do jakési malé botanické zahrady. Jděte do následující místnosti, kde vede lávka na druhou stranu. Počkejte si až jeden z fašistů půjde po lávce a poté vypínačem vlevo vypněte světla nad lávkou. Rychle po lávce přeběhněte a počkejte si až přecházející hlídka zajde do výklenku s petrolejkou. Zde ho rychle zneškodněte a zhasněte petrolejku. Dejte do chodby, kde je ve stěně přímo naproti vám vchod do ventilační šachty. Seskočte dolů a vlevo v krabičce je spousta munice. Opatrně sejděte po schodech dolů, pro jistotu rozstřelte zářivku a vlezte dírou do podzemí. V podzemí je jen jedna hlídka, které se snadno zbavíte. Vylezte ven do místnosti, kde je spousta nepřátel. Opatrně projděte vlevo postranní místností a hned za místností je další vchod do podzemí. Opět prolezte na konec zatopeného tunelu a vylezete na druhém konci místnosti přímo pod schodištěm. Vlevo vypínačem na zdi vypněte světla osvětlující schodiště. Rychle vyjděte po schodech nahoru. Zde přechází jen jedna hlídka, které se snadno zbavíte. Vstupte do malé místnosti vlevo a seberte Poznámku 1. Vyjděte ven a na protější stěně je vypínač, kterým se otvírají vrata ve stěně vlevo dole. Po stisknutí spínače vlevo seskočte dolů a proklouzněte za vrata. Vpravo seskočte dolů do stoky a pozor na nastraženou past. Přibližte se k ní a odstřihněte drát. Vylezte nahoru a šachtou se dostaňte do tunelu, kde se právě chystají popravit Pavla. Rychle zneškodněte oba fašisty a Pavla odřízněte, než se udusí. Poté ho následujte na konec tunelu, kde proklouzněte zavírajícími se vraty.

Achievmenty:
  • Dáreček – vezměte si z osobní skříňky speciální pistoli.
  • Neviditelný zachránce – dokončete úroveň bez jediného zabití a bez spuštění poplachu.


7) Pochodeň

Projděte s Pavlem až na konec tunelu, kde je zával. Pomozte vpravo Pavlovi odklopit kanalizační mříž a poté seskočte dolů. Pokračujte k výtahu a počkejte až Pavel otevře dveře. Nastupte do výtahu, který se s vámi dá do pohybu směrem vzhůru. Budou na vás útočit pavouci. Rozsviťte si zapalovač a přibližte se k nim. Tím je odeženete nebo rovnou zničíte. Vystupte z výtahu a na Pavla zaútočí pavouk. Rychle ho zažeňte pomocí rozsvícené baterky a zapáleného zapalovače. Je třeba jednat rychle. Pavel se sice nakonec osvobodí stejně sám, ale pokud hrajete na to, abyste zakončili hru alternativním způsobem, tak je to důležité. Vyjděte z chodby do tunelu a vpravo máte v bedně nějakou výbavu. Jděte tunelem až k místu, kde brání v cestě propast. Vlevo vytrhněte s Pavlem tyč a za pomoci tyče přeskočte na druhou stranu. Utíkejte k vagónu metra a nechte se od Pavla vysadit nahoru, načež ho vytáhnete za sebou. Vpravo na zemi je Poznámka 1. Rychle běžte za Pavlem a společně se zhoupněte na laně. Proběhněte na osvětlený konec tunelu, kde Pavel zapálí pochodeň. Postupujte společně s ním opatrně temným tunelem. S pavouky ani nemusíte moc bojovat. Stačí se držet u Pavla a svítit na ně. Brzy dojdete k zamčeným dveřím a Pavel odhodí pochodeň. Dejte se do chodeb vpravo. Dívejte se vlevo, protože v jednom z výklenků se povaluje Poznámka 2. O kousek dál vpravo v zamřížované místnosti najdete zase spoustu munice, která se tu povaluje po stole. Na konci, kde svítí světlo připojte vpravo svoji nabíječku k zařízení a pustíte tak proud do dveří. Projděte dveřmi za vašimi zády, které jsou zkratkou, a snadno se dostanete zpět k Pavlovi. Vstupte do dveří a tím úroveň zakončíte.

Achievmenty:
  • Na záda – otočte na záda 10 pavouků. Splníte snadno, když budete na pavouky svítit svítilnou a budete mít zároveň zapálený zapalovač.


8) Ozvěny

Hned na začátku seberte z pultu vlevo Poznámku 1. Ve vedlejší krabičce jsou nějaké náboje. O kousek dál vlevo Pavel otevře další krabici a z ní si vezměte masku. Projděte dveřmi a vystoupejte po schodech nahoru. Brzy se dostanete na povrch. Jděte přesně za Pavlem až se dostanete do podzemního průchodu. Udělejte si odbočku do malé místnosti vpravo a seberte si zásobní filtr. Před schodištěm vedoucím nahoru si udělejte další odbočku do chodby vpravo a v místnosti na konci seberte dvouhlavňovou brokovnici a také prohledejte krabici na stole. Vraťte se zpět k Pavlovi a nyní vyjděte po schodech nahoru. Před vrcholem schodiště zůstaňte stát, aby si vás nevšimli mutanti, a počkejte až se přeženou. Také si tímto splníte achievment Jako myš. Následujte Pavla až k vraku letadla a společně otevřete dveře od letadla. Vlevo na konci letadla je zásobní filtr. Dejte se vpravo letadlem a v jednom výklenku vpravo je Poznámka 2. Dojděte až do kokpitu, kde se spustí vize. Po jejím skončení rychle běžte k Pavlovi a nasaďte mu masku. Až se vzpamatuje, běžte za ním, braňte se před mutanty. Proběhněte temnou uličkou a vstupte do budovy. Poté rychle dolů po eskalátoru, kde se budete muset chvíli bránit proti mutantům než se otevřou dveře. Až se tak stane budete zachráněni a vtaženi dovnitř do stanice.

Achievmenty:
  • Jako myš – až bude nad schodištěm přebíhat stádo mutantů, zůstaňte skryti, aby si vás nevšimli.
  • Hrubý námět – najděte 10 stránek deníku (poznámek).


9) Bol´šój

Jděte za Pavlem jedinou možnou cestou až dorazíte ke vstupní brance, kde stojí 2 strážci. Vpravo o lavice je opřený 4. hudební nástroj. Jakmile vás pustí dál tak z regálu vlevo hned za bránou seberte Poznámku 1. Vlevo v průchodu je žebrák, kterému když dáte nábojnici, dozvíte se spoustu informací. Poté mu můžete dát ještě jednu nábojnici. Projděte kolem baru, dejte se vpravo a po levé straně je 5. hudební nástroj. Pokračujte dál až dojdete na tržiště. Vlevo se SMĚNÁRNÍK a o kousek dál vpravo se OBCHODNÍK. Ještě o kousek dál vlevo za stánkem, kde shora visí ryby, je vlevo na pultě položený 6. hudební nástroj. Pokračujte ke vstupu do divadla a vlevo z lavice seberte Poznámku 2. Chvíli počkejte, objeví se Pavel a sjedná vám přednostní vstup do divadla. V divadle se podívejte na celé představení jestli chcete. Poté následujte Pavla vpravo až dojdete do baru, kde jsou stoly s červenými ubrusy. Vpravo najdete 7. hudební nástroj. Sedněte si s Pavlem na židli a bude následovat animace, po jejímž skončení zjistíte, že jste byli Pavlem zrazeni a hlídka Rudých vás odvede pryč.

Achievmenty:
  • Mecenáš umění – zhlédněte celé divadelní představení až do konce.


10) Korbut

Sledujte sérii animací, po jejichž skončení budete osvobozeni. Vlezte do ventilační šachty a vyslechněte si rozhovor mezi Moskvinem a generálem. Poté pokračujte až na konec ventilační šachty.


11) Revoluce

Vylezete z ventilační šachty do malé místnosti. Prohledejte místnost – jsou tu celkem 3 krabičky, ve kterých najdete užitečné předměty, dále na zemi je zápalný granát a v rohu si vyměňte masku, protože ta co máte u sebe je poškozená. Vyjděte ven z místnosti a před vámi jsou 3 hlídkující komunisté. Počkejte si až dva zadní budou odvráceni a až třetí začne scházet vlevo po schodech dolů. Neprocházejte přímo rámem s bezpečnostním čidlem, ale obejděte ho zprava, jinak budete prozrazeni. U rámu je další bednička s vybavením. Opatrně jděte po schodech dolů za hlídkou a v žádném případě ji nezneškodňujte, protože musí odpovědět na radiové volání. Pokud neodpoví, bude spuštěn poplach. Prohledejte skříňky – některé se dají otevřít. V místnosti je vlevo na stole Poznámka 1 a na židli je 8. hudební nástroj. Projděte masívními dveřmi do velké místnosti plné nepřátel. Nejprve spínačem vpravo zhasněte světla. Poté se mezi nepřáteli propližte tak, že se stále budete držet pravé stěny. Dávejte si pozor na nepřítele se svítilnou na hlavě a kryjte se za propanovými bombami. Dostaňte se do malé místnosti vpravo, kde jsou velká zavřená vrata. Spínači vpravo opět zhasněte světla a poté běžte k bráně, kterou pákou vpravo otevřte. Opatrně pokračujte chodbou dál. Vpravo na stole je bedna se zásobami. Vpravo u klavíru zneškodněte hlídku. Tento klavír je vlastně 9. hudební nástroj. Propližte se okolo dvou komunistů, kde jeden z nich dělá shyby. Vpravo na skříni najdete Poznámku 2 a ve skříňce další zásoby. Dejte se do chodby vpravo od dvojice mužů a vlevo si můžete vyslechnout rozhovor. Dozvíte se náhodou i příběh z vlastní minulosti. Nyní se stejnou cestou vraťte zpět do depa a držte se pravé stěny. Počkejte si až jeden z komunistů seskočí z jeřábu a půjde pryč. Ve stejném okamžiku by měly být odvrácené od vás i zbylé hlídky. Rychle proklouzněte osvětlenou částí k masívním dveřím vpravo, kterými projděte do dalšího velkého sálu. Vlevo v bunkru je jeden voják, vedle něj krabička s výbavou. Dejte se vpravo a pomocí spínačů zhasněte světla. Jděte od spínačů vlevo a vylezte po žebříku nahoru. Z bedničky si vezměte další předměty a poté pokračujte opatrně po potrubí až na konec. Dole pod vámi je jeden z nepřátel. Po chvíli odejde a světlo zhasne. V tom okamžiku slezte i vy dolů. Hned skočte do kanálu. V pravé odbočce je bedna s výbavou. Pokračujte rovně k výlezu. U něj je další bedna s výbavou. Nedalekou hlídku zneškodněte a pokračujte podél pravé stěny. Zneškodněte další hlídku a opět skočte dolů do kanálu. V bedně najdete dvouhlavňovou brokovnici, pokud jste ji již dříve nesebrali. Po bednách vyskákejte nahoru a vylezte po nedalekém žebříku do kontrolní místnosti. Za zády technika je vlevo na pultě Poznámka 3; vpravo je filtr do masky. Zatáhněte vlevo za páku a vyjděte z místnosti jakoby zpět k žebříku. Vlevo od vás je vrtule ventilátoru, kterou jste si zatáhnutím za páku na chvíli vypnuli. Rychle se protáhněte mezi listy vrtule a dostanete se do dalšího sálu. Vpravo kousek pod vámi jsou u stolu dva komunisté. Počkejte až dohovoří, slezte dolů po žebříku a ze stolu seberte Poznámku 4. Nyní se dejte podél levé stěny. V bedně je útočná puška a munice a pokud půjdete dál podél levé stěny dojdete do kouta, kde je další bedna. Nyní už pravděpodobně vidíte chodbu, vedle které je azbukou napsáno Východ. Ještě zajděte do malé místnůstky vlevo, zneškodněte hlídku a vyberte trezor. Nyní rozstřelte světlo revolverem s tlumičem nad východem a projděte do chodby. Ve skříňce je 10. hudební nástroj. Projděte masívními dveřmi a dostanete se do podlouhlé široké chodby. Zde si vyslechněte další rozhovor a poté pokračujte k masívním vratům, nad kterými svítí zelené světlo. Rychle se schovejte do kouta vedle dveří a počkejte až trojice mužů přejde. Poté projděte vraty a na konci buď obejděte, nebo zneškodněte poslední hlídku. Dejte se do chodby vpravo a prolezte ventilační šachtou, čímž tuto dlouhou úroveň zakončíte.

Achievmenty:
  • Jen o vlásek – uprchněte z Rudé trasy (splníte automaticky).
  • Masakr – pobijte v úrovni všechny nepřátele, včetně posil.
  • Neviditelný voják – dokončete úroveň bez jediného zabití a bez spuštění poplachu.
  • Inferno – zapalte 2 nepřátele najednou. Na začátku úrovně si seberte zápalný granát a zkoušejte to na nepřátele dokud se vám to nepodaří. Musíte nepřátele dostat těsně k sobě, abyste jich zapálili víc najednou.


12) Regina

Po setkání s kovářem Andrejem ho následujte ke kolejím, kde od něj dostanete drezínu. Nasedněte do drezíny a stiskem klávesy pro skok zapněte motor. Poté rozsviťte světla, a až se vrata otevřou, můžete se vydat na cestu. Po levé straně je schodiště. Zde zastavte, vystupte, vyjděte po schodech nahoru a vpravo najdete 11. hudební nástroj. Ještě prohledejte skříňky kvůli munici. Jinak po celou cestu drezínou budete narážet na další podobné postranní slepé odbočky. Nemá smysl je zde všechny popisovat. Jakmile prostě něco takového uvidíte, zastavte a jděte na průzkum. Až dojedete k zavřeným vratům, vystupte a jděte do pavoučí chodby vpravo. Projděte na konec, kde připojením nabíječky pustíte elektřinu do ovládání vrat. Vraťte se na koleje a zatáhněte za páku vlevo od vrat. Nastupte do drezíny, nasaďte si masku a pokračujte v cestě až dojedete k vagónu, který vám blokuje cestu. Musíte vagón odtlačit drezínou. Problém je, že po celou dobu na vás budou útočit mutanti. Po chvíli tlačení uvidíte vlevo vstup do chodby. Zde můžete sebrat pušku Tágo. O kousek dál je vpravo nazelenalý vchod do další chodby. Na jejím konci je u mrtvoly je Poznámka 1. Dotlačte vagón drezínou až do konce. Zde vystupte, přehoďte výhybku a poté proražte dvě dřevěné stěny. Rozjedete se s drezínou z kopce a budete pokračovat do další úrovně.

Achievmenty:
  • Táhněte – pobijte všechny mutanty dřív než se dostanou k drezíně. V místě, kde budete drezínou před sebou tlačit vlak na vás zezadu začnou útočit mutanti. Nesmí skočit na drezínu. Můžete si boj rozfázovat a chodit do postranních tunelů, kde se vám hra bude ukládat. Doporučuji použít útočnou pušku a přepnout si na předválečnou munici, která je daleko účinnější (podržením klávesy pro dobíjení).


13) Bandité

Nastupte do drezíny a jeďte stále vpřed. Proražte dřevěnou stěnu a setkáte se s běženci. Vyslechněte si jejich rozhovory a dozvíte se zajímavé věci. Také je tu OBCHODNÍK a SMĚNÁRNÍK, pokud potřebujete. Jeďte drezínou až k místu, kde je vpravo úzká chodba. Projděte chodbou do vagónu metra, kde se vpravo na konci dva bandité pokouší znásilnit ženu. Oba je zneškodněte, ale buďte ve střehu. Protože z chodby, kterou jste přišli za chvíli přijde třetí bandita, který bude první dva hledat a bude mu divné, že se neozývají. I toho zneškodněte (zezadu až vstoupí do vagónu) a vraťte se k drezíně. Kousek popojeďte k místu, kde jsou výhybky a kde hoří oheň. Vlevo u sloupu jeden bandita cosi kutí s kanystrem. Zezadu ho zneškodněte. Vpravo do vás jsou další dva bandité, z toho jeden na vagónu. Zleva se připližte za vagón, nejprve zneškodněte toho na vagónu a poté toho druhého. Pokračujte tunelem vpravo, kde jsou další dva bandité a ohrožují svázaného muže. Zhasněte lucernu na vagónu a připližte se k tomu co stojí vlevo. Zneškodněte ho a poté i toho druhého vpravo. Rozvažte muže, který naskočí na vagón a odjede s ním stranou, abyste mohli projet. Vraťte se k drezíně, nastupte a pokračujte v cestě dál. Až uvidíte chodbu vpravo, vystupte a na toaletách seberte Poznámku 1. O kousek dál je vpravo odbočka do další chodby. Zneškodněte hlídku, která se tu potlouká. Vlevo je vagón metra a v něm několik banditů, někteří spící. Propližte se celým vagónem a všechny zneškodněte útoky na blízko. Nakonec toho, který stojí před vagónem. Nyní se vraťte ke vchodu do chodby, o níž jsem se zmiňoval. Vstupte dovnitř. Vlevo jsou dva bandité. Počkejte si až se rozejdou a poté je postupně zneškodněte. Postupujte chodbou dál a podobně naložte s několika dalšími bandity. Vpravo dole jsou nějaké bedny s výbavou. Zatáhněte za páku na zdi a otevřete si tak v tunelu vrata. Vraťte se k drezíně a projeďte dál. V tunelu před vámi je výhybka a okolo ní dva bandité. Nejlépe se schovejte ve výklenku vpravo, nechte je přejít a poté je zezadu zneškodněte. Přehoďte výhybku a než se vrátíte k drezíně, skočte se jen tak podívat do levého slepého tunelu. Uvidíte drezínu plnou mrtvol. Projeďte drezínou dál až dojedete k místu, kde další cestu zahrazují jakési ostnaté dřevěné zátarasy. Vystupte, vstupte do chodby vpravo. Vlevo od vás jsou dva bandité. Obejděte je postranní chodbou vlevo a oba zezadu zneškodněte. Postupujte chodbou dál, kde je několik dalších banditů, které snadno zneškodníte. Vlevo je místnost, kde dva bandité hovoří. Až jeden odejde vlevo připližte se k tomu co sedí na gauči a zneškodněte ho. Preventivně zneškodněte i oba zbylé bandity. Pokračujte dál chodbami a v místnosti, kde sedí mrtvola na židli seberte ze stolu Poznámku 2. Dveřmi se nakonec dostanete do úzké chodby, kde poslední bandita drží jakousi ženu. I jeho zneškodněte a tím máte konečně od banditů pokoj. Vyjděte ven, nastupte do drezíny a proražte dřevěné zátarasy v tunelu. Drezína je zničená, takže vystupte a pokračujte dál po svých. Vlevo vstupte do vagónu metra, projděte vagónem a pokračujte dál tunelem až k místu, kde je nadchod. Pod nadchodem je zvonek, který použijte. Tím si přivoláte převozníka. Než ale přijede, bude to chvíli trvat a vy budete muset ustát útok mutantů. Poté rychle naskočte na prám a ten se s vámi rozjede tunelem pryč.

Achievmenty:
  • Komando – zachraňte všechny civilisty vězněné bandity bez spuštění poplachu.


14) Temné vody

Hned po startu úrovně seberte na pravé straně loďky Poznámku 1. Při jízdě buďte raději přihnutí, protože některé trámy jsou dost nízko. Až vyjedete do širokého tunelu, kde je spousta garnátů, tak nestřílejte a oni na vás zatím útočit nebudou. Až na vás zaútočí, sestřelujte garnáty ze stran loďky nejlépe brokovnicí. Můžete také používat výbušniny. Převozník jich má v bedně spoustu. Nakonec hodíte na garnáty celou krabici zapálených výbušnin a budete konečně zachráněni.


15) Benátky

Po příjezdu do Benátek se vydejte jedinou možnou cestou vpřed. Po pravé straně uvidíte slepou chodbu, kde můžete podarovat žebráka. Hned o kousek dál jsou vpravo schody vedoucí nahoru. Zde je náčelník stanice. Vlevo vedle něj leží na papírové krabici Poznámka 1. Pokračujte dál Benátkami až dojdete k červené budově – to je nevěstinec. Uvnitř si můžete sednout a kouknout se na tanečnici u tyče. Poté vzadu sejděte po schodech dolů a uvidíte Pavla, jak zapadne do jedněch dveří. Dole z terária seberte Poznámku 2 a poté se přibližte ke dveřím, za kterými zmizel Pavel. Vyslechněte rozhovor a poté vás vyruší prostitutka. Jestli se chcete podívat na striptýz, tak jí zaplaťte, jinak se vydejte z nevěstince pryč. Vpravo od nevěstince je SMĚNÁRNÍK a OBCHODNÍK. Když projdete chodbou mezi směnárníkem a obchodníkem, dostanete se na konec Benátek. Vpravo vyjděte po schodech nahoru, kde si vyzkoušejte soutěž ve střílení. Zaplaťte 10 kulek muži stojícímu nad schody a on vás pustí dál. Musíte v časovém limitu postřílet všechny krysy. Až se vám to povede, jděte si ven pro odměnu. Toto zopakujte ještě 2x a po posledním kole dostanete místo kromě patron navíc plyšového medvídka. Toho odneste plačícímu dítěti na konci chodby, když půjdete od schodů rovně. Nyní se vraťte k obchodníkovi a kolem něj projděte vpravo na konec chodby. Projděte dveřmi a dostanete se do skladiště, kde je spousta nepřátel. První je trojice nepřátel. Rozstřelte zářivku nad hlavou a další nad hlavou těch tří. To je trochu vyplaší. Schovejte se vlevo za sloup a počkejte si až jeden z nich půjde kolem vás. Pak ho zneškodněte. Je to nezbytné, protože jde zkontrolovat, jestli jsou zavřené dveře. Zbylí dva zůstanou u rozsvícené lampičky. Propližte se vpravo kolem nich a poté prolezte průchodem mezi bednami. Držte se u pravé stěny a o kousek dál v temné oblasti přechází jeden ozbrojenec. Toho raději zneškodněte. Pokračujte dál skrz pěstírnu hub. Celou cestou skladištěm zhasínejte lampičky, jejichž světlo by vás mohlo prozradit. Na konci vlevo jsou dveře, které jsou osvětlené a u nich stojí zřejmě nějaká vyšší šarže. Rozstřelte zářivku vpravo nahoře. Až tento důstojník půjde směrem pryč, rychle proklouzněte do dveří. Bude následovat potyčka s Pavlem, který vám však nakonec uteče. Následujte muže až k žebříku. Ze skříňky vpravo si vezměte kuklu. Poté už jen vylezte po žebříku nahoru a dostanete se konečně zase ven.

Achievmenty:
  • Setkání – najděte a vraťte medvídka plačícímu dítěti.


16) Západ slunce

Před vámi jsou nebezpečné bažiny. Vaším úkolem je najít nádrž s benzínem a zprovoznit motor prámu, který vás převeze do oblasti kostela. Musíte nejprve prohledat benzínovou stanici a poté vnitřek letadla. Poté se již jen řiďte kompasem a dojdete k zařízení prámu. V bažinách se pohybujte opatrně, ať zbytečně nezapadnete. V některých případech byste už nemuseli vylézt. Tam kde jsou zapíchnuté červené praporky, tam je jistá cesta, kde se nepropadnete. V areálu se nachází několik skrýší, na které se nyní podrobněji podíváme, protože jsou podmínkou pro získání achievmentu. Z místa, kde začínáte sejděte dolů a dejte se vlevo. Je tam bouda, něco jako strážní budka. Vyjděte po schodech nahoru a vstupte dovnitř. Seberte co tam je (skrýš 1/16). Sejděte dolů a dejte se hned vlevo, kde jsou garáže. Vstupte do garáže, ale pozor na past – zneškodněte ji (2/16). Vyjděte z garáže a dejte se vlevo. Uvidíte před sebou bílou dodávku. Dostaňte se do nákladového prostoru dodávky, ale dávejte pozor na další past (3/16). Nyní se vydejte k benzínce (uvidíte v dálce cisternu, která stojí vedle). Jděte od benzínky směrem vlevo. Zde jsou po levé opět garáže a v jednom z nich je další past a za ní útočná puška s nějakou municí (4/16). V dalších garážích můžete sebrat granáty. Nyní se vydejte přímo na benzínku. Prohledejte kanystry a vlevo od nich je krabička s výbavou (5/16). Vpravo na pultě leží Poznámka 1. Po troskách opatrně vylezte na střechu benzínky a hned v první díře ve střeše najdete munici (6/16). Nyní se podívejte ze střechy benzínky směrem, kde leží přes bažinu padlý kmen. Seskočte, přeběhněte přes kmen a pokračujte podél červených praporků až před sebou uvidíte vrak letadla. Vstupte dovnitř, vpravo za vchodem si seberte miny s laserovým senzorem, prohledejte opět kanystry a vzadu otevřte bednu (7/16). Vyjděte ven z letadla, vylezte na jeho vrchol a běžte po letadle až na konec jeho druhého křídla. Na konci seskočte vlevo dolů do trosek budovy a najdete další skříňku s výbavou (8/16). Nyní běžte podle kompasu k přívozu (budete to muset vzít trochu oklikou zleva) a vlevo najdete další skříňku s výbavou (9/16). Vedle seberte miny s laserovým senzorem. Tyto miny naklaďte po okolí, protože za chvíli budete čelit útoku mutantů. Kanystr dejte na zařízení přívozu a tím ho aktivujete. Budete muset chvíli počkat než prám přijede a po tu dobu se budete muset bránit útokům mutantů. V půlce cesty se však prám zastaví a budete muset znovu ručně aktivovat zařízení. Poté již jen rychle naskočte na prám a zatáhněte za páku.

Achievmenty:
  • Potápěč – zapadněte 10x do bažiny.
  • Garnátová polévka – zabijte 5 garnátů pomocí granátů.


17) Soumrak

Vystupte z prámu až se zastaví. Jděte k nedaleké budově a vstupte vlevo do přízemí budovy. Na konci najdete skříňku (10/16). Rychle vyjděte ven, protože je tu radiace, a dostaňte se do prvního patra budovy do místnosti nejvíce vlevo. Otevřte dveře a za nimi najdete další výbavu (11/16) a na zemi Poznámku 1. V sousední místnosti můžete ještě sebrat noktovizor. Nyní běžte od budovy směrem k troskám další budovy a za nimi je autobus. Uvnitř je skříňka s municí (12/16). Dále běžte jakoby podle kompasu a držte se pravého okraje areálu. Po pravé straně byste po chvíli měli vidět dodávku. Dostaňte se do nákladového prostoru (13/16). Opět jděte dál podle kompasu a dorazíte k mohutné budově. Vstupte do budovy v místě, kde je červený praporek, vyjděte po eskalátoru nahoru a vstupte vlevo do místnosti, do které zaběhl mutant. Najdete krabici s výbavou (14/16). Vyjděte z místnosti ven a jděte jakoby směrem vlevo od eskalátorů. Vlevo v místnosti je další krabička (15/16). Podle kompasu dojděte k místu, kde se dá oknem z budovy vyskočit. Vlezte do dodávky a najdete poslední dvě krabice s výbavou (16/16). Nyní jděte podle kompasu ke kostelu. Vstupte na kládu a budete napadeni velkou bahenní nestvůrou. Spolu s ostatními ji ustřílejte a poté si počkejte až vám ti odnaproti dají kládu přes vodu. Poté už jen přejděte po kládě a vstupte dovnitř do kostela.

Achievmenty:
  • Výbava – najděte všechny skrýše v bažinách.


18) Podzemní město

Hned na začátku se podívejte vlevo. O skříň je opřený 12. hudební nástroj. Vlevo je OBCHODNÍK a SMĚNÁRNÍK. Pokračujte ke dveřím, kde budete po chvíli svědky výbuchu a zajetí Anny. Po skončení animace běžte jedinou možnou cestou stále níž a níž do podzemí. Nastupte do výtahu a nechte se svézt dolů. Pokračujte stále hlouběji do podzemí. Jeskyně se budou po chvíli rozšiřovat. Držte se nejlépe levé stěny a dojdete k zavřeným dřevěným dveřím. Pobijte mutanty a poté přidržením klávesy Použít otáčejte dřevěným kolem dokud se dveře neotevřou. Dojděte k lanovce a nechte se svézt dolů. Seskákejte až dolů a pokračujte až dojdete k dalšímu výtahu. Aktivujte ho pákou vlevo a budete se muset nějakou dobu bránit mutantům dokud výtah nepřijede. Poté nastupte a nechte se vyvézt nahoru. Vyjděte na lávku a proti vám se objeví velký mutant, se kterým se společně propadnete dolů. Budete muset tohoto mutanta porazit v souboji. Až mu způsobíte určité poškození probourá zeď a uteče. Běžte rychle za ním a v druhém kole souboje ho doražte. Žádná zvláštní taktika neexistuje. Musíte ho prostě ustřílet. Poté bude podzemí zaplavené vodou a vy se dostanete konečně pryč.

Achievmenty:
  • Velká máti – splníte automaticky zabitím velkého mutanta v souboji.


19) Nákaza

Běžte chodbou vpřed, zahněte vpravo a vlevo vylezte po žebříku do ventilační šachty. Prolezte na konec ventilační šachty a seskočte do místnosti plné mrtvol. Ve vedlejší místnosti jsou dva komunisté. Vlevo na stole zhasněte lampičku a propližte se do chodby vlevo. Vyslechněte si co si povídají a dozvíte se zajímavé věci. Vstupte do tunelu metra vpravo na konci je u mrtvoly spousta munice. Dejte se tunelem vlevo. Zde je mnoho dalších nepřátel. Vlevo na stole otevřte krabičku a seberte si další výbavu. Vpravo na zemi zhasněte lampičku. Počkejte si vlevo ve výklenku na hlídku a poté ji zneškodněte. Jděte k vagónu a počkejte si až na něj jeden z nepřátel cosi ponese. Proklouzněte za jeho zády vlevo a vpravo vylezte po žebříku nahoru. Vpravo v krabičce je nějaká munice. Slezte po dalším žebříku v okamžiku, kdy hlídka půjde vpravo. Toho co je skloněný nad mrtvolou snadno obejdete, když se budete držet levé stěny. Vstupte do chodby za jeho zády a poté vstupte do dveří vpravo. Nasaďte si masku. Vstupte do úzké chodby vagónu vpravo, zneškodněte nepřítele a v malé poslední místnůstce se nachází 13. hudební nástroj. Můžete ještě po schodech nebo z druhé strany vylézt do prvního patra vagónu, zneškodnit nepřítele a posbírat nějakou munici. V další místnosti jsou dva komunisté. Můžete vpravo pákou vypnout světla a poté vlevo po žebříku vylézt nahoru (je tu v krabici munice), ale lepší se mi v tomto případě zdá počkat si až se všichni nepřátelé rozejdou a poté oba zbylé zneškodnit. Mezi stoly v centru místnosti je 14. hudební nástroj. Jděte dál, kde se jeden komunista dobývá do vagónu. Nejprve zneškodněte důstojníka, a až voják prorazí dveře, i jeho. Dejte se vlevo a vyjděte po schodech do prvního patra vagónu. Na konci vagónu seberte Poznámku 1. Vyjděte vpravo ven na římsu a jděte rovně. Najdete 15. hudební nástroj. Seskočte dolů, abyste se dostali za mříž, která vám dole bránila v cestě. Hlídku zneškodněte a projděte hořící chodbou až k díře v podlaze. Proskočte touto dírou a projděte podzemím až k místu, kde uslyšíte rozhovor. Vylezte a schovejte se vpravo za roh. Vyjděte do prvního patra vagónu a zneškodněte obě hlídky. Přejděte přes hořící lávku. Ta se s vámi propadne. Rychle se schovejte vlevo za roh. Obě hlídky dole pro jistotu také zneškodněte. Dejte se vlevo a dojdete do hořící místnosti, kde jsou dva nepřátelé. Toho vlevo nechte být. Vyjděte jen vlevo po schodech nahoru a zneškodněte toho nahoře. Je tu batoh s municí. Projděte hořící dírou ve stěně a vše se kolem vás začne hroutit. Před vámi je ozbrojenec, který stojí čelem k vám. Rychle zapadněte do malé místnosti vlevo, kde je krabička s náboji. Opatrně vyjděte. Když se budete držet těsně podél levé stěny, tak si vás ozbrojenec nevšimne. Vzadu u dveří zneškodněte poslední hlídku a poté dveřmi projděte. Uvidíte Lesnického, který drží Áňu jako rukojmí. Je na vás jestli podniknete nějakou akci nebo jestli ho poslechnete. Pro postup ve hře je však lepší ho poslechnout a sundat si masku v okamžiku, kdy začne počítat do pěti.

Achievmenty:
  • Zachránce – sundejte si masku v okamžiku, kdy vás k tomu Lesnickij vyzve.


20) Karanténa

Jděte jedinou možnou cestou dokud nedojdete do přechodové komory, kde si vyslechněte zajímavé povídání doktora o nákaze. Projděte dál a hned vpravo zahněte do kouta, kde je na stole Poznámka 1. Dojděte k místu, kde je chlap s ampliónem. Projděte kolem něj, vyjděte po schodech nahoru a projděte dveřmi. Tady se podíváme po skryté tajné munici. Jděte jakoby dál od dveří na schody, aby se zavřely, poté se vraťte nahoru a jděte na konec, kde je ve výklenku 1. SKRÝŠ. Sejděte dolů a vpravo, kde je znak lebky, je 2. SKRÝŠ. Projděte úzkým průchodem a hned vlevo je 3. SKRÝŠ. Dejte se vpravo a vpravo v okně vagónu je 4. SKRÝŠ. Pokračujte k místu, kde se setkáte s Chánem. Kousek za tímto místem vpravo je u mříže Poznámka 2. Tady někdy dochází k nepříjemnému bugu, že se Chán zastaví a nechce dál pokračovat. Když ho v okamžiku, kdy domluví rychle předběhnete a poběžíte vpřed, tak k tomu nedojde. Společně s Chánem projděte vlevo dveřmi a vlevo je o zeď opřený 16. hudební nástroj. Také je tu OBCHODNÍK a SMĚNÁRNÍK. Vpravo vedle směnárníka si seberte z police filtry. Pokračujte dál za Chánem až k vratům vedoucím ven ze stanice.

Achievmenty:
  • Ztráty a nálezy – najděte všechny skrýše s municí.


21) Chán

V této úrovni prostě stále jděte za Chánem, který vás povede. Projděte skrz vrtule ventilátorů a vždy si počkejte až Chán pákou vrtuli zastaví. V místě, kde po levé straně Chán bude překračovat kanál, běžte rovně a najdete na zemi Poznámku 1. Otevřte mříž a jste na druhé straně kanálu. Za dveřmi vlevo si seberte z krabičky munici. Až vám dá Chán pokyn spálit pavučiny, zapalte si zapalovač a postupujte směrem vlevo k mříži, kterou následně pomozte Chánovi vytrhnout. Spalte další pavučiny a pokračujte dál zatopenými tunely. Brzy dojdete k místu, kde zvoní na zdi telefon. Je opět na vás, jestli ho zvednete nebo zda ho necháte být. Dojděte až k místu, kde se s Chánem potopíte do vody. Bude následovat několik vizí, ve kterých neustále jděte za Chánem. Nakonec se vrátíte do reálu. Postupujte chodbami, prohledejte vlevo osobní skříňky a na konci společně s Chánem nastupte do drezíny.

Achievmenty:
  • Nejsme doma – nezvedejte zvonící telefon.


22) Honička

Společně s Chánem jedete drezínou a musíte se bránit proti nepřátelům, kteří jedou vpravo na dalších drezínách. Postřílejte jich co nejvíc. Brzy doženete vlak. Postřílejte nepřátele na zadní části vlaku. Poté přejedete na vedlejší kolej a vlak pojede vpravo od vás. Střílejte po nepřátelích, kteří vás z vlaku ostřelují. Až se koleje sblíží automaticky přeskočíte na vlak. Probijte se do krytého vagónu a vpravo seberte Poznámku 1. Probijte se až na konec, kde nakonec najdete Temného.

Achievmenty:
  • Krvavé šílenství – pobijte všechny nepřátele.


23) Přechod

Vyneste Temného pryč od hořícího vlaku. Poté se vydejte vlevo dolů, seskočte do koryta a pokračujte stále rovně dokud nepřijdete pod most. Vlevo sestupte dolů pod most na led. Je tu bedna s výbavou. Projděte pod mostem a na druhé straně vyjděte vpravo nahoru. U schodiště se dejte vpravo pod most a najdete Poznámku 1, nějakou výbavu a také zbraň Khel´sing. Poté se vraťte ke schodišti a vystoupejte po něm nahoru. Dostaňte se do podzemního průchodu. Vpravo vyjděte po schodech nahoru a pokračujte chodbou k mříži, kterou otevřte. Vyjděte po dalším schodišti a dostanete se ven. Dejte se vpravo skrz vlakový vagón, dokud nespadnete do vody. Rychle přebíhejte po ledu, protože praská a můžete se propadnou. Projděte pod mostem a prozkoumejte nedalekou loď. Na její palubě je nějaké vybavení a také Poznámka 2. Přeskákejte po potopených vlakových vagónech, poté rychle přeběhněte po ledu vlevo, vyjděte nahoru, kde je žebřík a následně po tomto žebříku vyšplhejte nahoru.

Achievmenty:
  • Van Helsing – zabijte Khel´singem okřídleného démona.


24) Most

Vejděte vlevo do malé místnosti a seberte nějakou výbavu. Poté vyjděte po troskách nahoru a jste přímo na mostě. Postupujte po mostě stále vpřed. Občas je tu nějaké tělo nebo odbočka k prozkoumání. V místě, kde hoří sud, vstupte vlevo do malé nazelenalé místnosti a ze stolu seberte Poznámku 1. Ještě prohledejte osobní skříňky vpravo a získáte další munici. Jděte dál po mostě až se dostanete k eskalátoru, po kterém vystoupejte nahoru. V dalším úseku musíte obcházet sloupy z jedné strany na druhou. Vstupte do vchodu do malé místnosti a vyšplhejte po žebříku nahoru. Rychle běžte po mostě vpřed a dostaňte se na malou plošinu, kde je hák na laně. Svezte se po laně, dokud vás démon neshodí dolů. Otočte se čelem vzad, projděte chodbami a poté vlakovým vagónem.

Achievmenty:
  • Neviňátko – dokončete úroveň bez zabití jediného mutanta.


25) Depo

Jděte rovně a zajděte do domku vlevo. Najdete krabici s municí. Po levé straně jsou garáže, do kterých se lze z druhé strany dostat. Na nákladovém prostoru auta je další krabice s municí. Nyní se dostaňte do garáží v pravé části prostranství. Projděte dveřmi a setkáte se s hraničáři. Pokračujte do vagónu, kde je OBCHODNÍK a SMĚNÁRNÍK. Vyjděte po schodech nahoru, projděte vagónem a dole pod vámi se začnou hemžit nepřátelé. Seskočte dolů a zapadněte rychle vlevo do temné místnosti. Počkejte až nepřátelé přejdou okolo vás a poté se dejte vpřed ke světlu. Je tu úzký pruh světla, který musíte rychle přeběhnout. Nepřátelé vás sice zaregistrují, ale poplach nespustí. Držte se u pravé stěny v temnotě a dojdete k východu z oblasti. Sestupte po schodech dolů a na konci chodby vpravo projděte dveřmi. Vyjděte po schodech nahoru a za mříží uvidíte Temného, který vám podá filtr. Na zemi je dokument, ke kterému se nyní musíte dostat. Až půjdou otevřít dveře vpravo, projděte jimi a zajděte hned vlevo do místnosti. Vlevo vzadu za umyvadly je škvíra, kterou se můžete protáhnout do místnosti za mříží a sebrat Poznámku 1. Vraťte se do předchozí místnosti a prolezte do sousední místnosti po troskách. Tady je opět velké množství nepřátel. Zezadu zneškodněte nepřítele v malé temné místnosti a opatrně se dostaňte do chodby sousedící s hlavní místností, kde je východ z oblasti. Počkejte si až hlídka půjde od východu pryč a poté tam rychle proklouzněte. Sejděte po schodech dolů (v rohu je krabička s municí) a projděte mříží. Nyní můžete normálně projít dveřmi na konci chodby, ale pokud chcete zůstat v utajení, raději jděte vpravo do podzemní chodby. Vylezte z podzemní chodby. Musíte se dostat vlevo k osvětleným dveřím. Propližte se opatrně mezi nepřáteli. V cestě ke dveřím vám brání zábradlí. Dejte se vpravo a dostanete se do chodby vedoucí ke dveřím. Omračte hlídku v chodbě (na stole je krabice s náboji), další u dveří a poslední za dveřmi až jimi projde. Dejte se za dveřmi vpravo, projděte temnou místností a na konci vstupte do dveří. Před vámi je sál s další hromadou nepřátel. Držte se vpravo a poté zahněte vlevo, kde je schodiště. Po schodech v přikrčení vyjděte ho horního vagónu a dejte se jím vpravo. Seskočte dolů a po nedalekém schodišti vyjděte nahoru. Přejděte po lávce nad vagóny a seskočte dolů do nakloněného vagónu. Dalším oknem seskočte do podzemního tunelu. Vylezte z tunelu a nyní musíte vystoupat nahoru po osvětleném schodišti, což je docela riskantní. Počkejte až ozbrojenec sejde dolů a poté rychle proklouzněte po schodech nahoru. Na konci projděte dveřmi a setkáte se s Lesnickým. Po sérii vizí záleží na vás, jestli ho zabijete nebo ne. Seskočte dolů, vyjděte ven před depo, vpravo v domku seberte munici z krabičky, a pokračujte směrem ven z areálu.


26) Mrtvé město

V této úrovni je určitě zajímavé projít si všemi vizemi. Jděte vlevo do polozatopeného sklepa, kde je krabice s výbavou. Vstupte do sousedního vchodu a vyjděte po schodech do prvního patra. Projděte dveřmi a ze stolu vzadu seberte Poznámku 1. Jděte vlevo a proskočte oknem ven na dětské hřiště, kde uvidíte první vizi (1/7). Skočte do díry v zemi a projděte podzemím. Vpravo vylezte nahoru, otočte se čelem vzad a vstupte do vchodu vlevo vedle nákladního auta. Vyjděte po schodech nahoru a uvidíte další vizi (2/7). Zároveň klavír je poslední 17. hudební nástroj. Sejděte zpět dolů a pokračujte dál skrz průjezd. Držte se v pravé části dvora a uvidíte vizi s jedoucím autem (3/7). Pokud chcete můžete nepovinně prozkoumat vchod do suterénu vpravo a za ním si pustit nahrávku z kazeťáku. Vstupte do vchodu v levé části dvora, projděte do bytu a uvidíte další vizi (4/7). Vraťte se na dvůr a nyní jděte vlevo na konec dvora, kde je další vchod. Nahoře uvidíte další vizi (5/7). Přejděte do bytu na opačné straně patra a oknem vyskočte ven. Pokud se dáte vlevo, můžte se dostat do domu, kde nahoře sice neuvidíte žádnou vizi, ale můžete si opět přehrát záznam z kazeťáku a také je tu bedna s municí. Jinak jděte rovně a vylezte po žebříku na domě přede vámi. V hnízde démonů je Poznámka 2. Sejděte po schodech dolů do bytu, kde uvidíte další vizi (6/7). Vraťte se na chodbu a sejděte po schodech až dolů. Seskákejte až do podzemí a projděte chodbou, která je vlastně vstupem do metra. Zde uvidíte poslední vizi (7/7). Pokračujte k další díře v zemi, kterou seskočte dolů a projděte až na konec podzemní chodby.

Achievmenty:
  • Zpátky do minulosti – projděte si všemi vizemi.
  • Hudebník – použijte všechny hudební nástroje ve hře.


27) Rudé náměstí

Hned na začátku je vlevo v jednom výklenku s kostrou Poznámka 1. Vyjděte nahoru a naskytne se vám úchvatný pohled – jste totiž přímo na Rudém náměstí; tedy přesněji řečeno na tom co z něj zbylo. V chrámu Vasila Blaženého se uhnízdili mutanti. Je tam několik mrtvol, které můžete prohledat, ale pokud tam vstoupíte, bude to za tu cenu, že na vás mutanti zaútočí. Jděte podle praporků směrem dolů k bažině. Tady pozor, protože začne foukat mohutný vítr, který vás může snadno do bažiny shodit. Tiskněte klávesu Vlevo, abyste se udrželi. Až přejde první poryv, sestupte dolů k polospadlému autu a tady se opět držte, protože přijde druhý poryv. Auto sklouzne do bažiny a vy můžete pokračovat dál. Proběhněte až do místa, kde jsou vpravo mutanti. Pokud mezi ně nepůjdete nezaútočí; jsou tu však 2 těla k prozkoumání, takže je to na vás. Pro lepší postup ve hře je ale lépe nechat to být. Dejte se tudíž vlevo, projděte kolem jámy a vstupte do tunelu. Octnete se ve snovém světe, kde ze země trčí spousta lidských paží. Nic nedělejte, jen následujte Temného. Vyjdete u Kremlu. Vystoupejte po schodech nahoru, dejte se vpravo a po dalších schodech sejděte. Skočte vlevo do koryta a pokračujte až k místu, kde se rozšiřuje v prostranství se sloupy. Vlevo je vstup do tajné chodby. Projděte do místnosti na konci a seberte Poznámku 2. hned vedle je batoh z výbavou. Ještě jeden je na konci jedné ze slepých chodeb. Vraťte se zpět na prostranství a pokračujte až na konec. Vlevo je možné vyjít nahoru. Dostanete se na nádvoří domu, které je obsazené komunisty pod vedením vašeho starého známého Pavla. Tady je nejsnazší cestou všechny postřílet. Ale pokud nechcete zabíjet hrajete na nižší obtížnost, je možné nepřátele v oknech ignorovat, dobře se krýt a útoky na blízko zneškodňovat ty, kteří k vám přímo vyběhnou. Až se otevřou vrata na konci nádvoří vejděte do nich. V chodbě vpravo je Pavel. Musíte na něj střílet a zasáhnout ho, pak se přesune výš. Vyjděte do mezipatra a opět Pavla v chodbě zasáhněte. Vystoupejte až nahoru a vpravo za rohem je opět Pavel. Až ho zasáhnete potřetí, odplazí se na konec chodby. Opět je na vás, jestli ho zabijete nebo necháte žít. Až budete ve snovém světě, kde trčí lidské paže buď jděte k Pavlovi, pokud ho chcete zachránit, nebo k němu nechoďte, pokud chcete, aby zemřel. Poté sejděte po lávce dolů do zahrady.

Achievmenty:
  • Odplata – zabijte Pavla.


28) Zahrada

Opět se orientujte podle praporků, abyste někde nezapadali do bažiny. Pokud narazíte na nějakou mrtvolu, tak ji prohledejte. Nakonec budete prolézat pod tunelem pod kořeny. Za ním je vlevo u mrtvoly Poznámka 1. Pokračujte dál a na velkém prostranství vás čeká souboj s obrovskou medvědicí. Palte do ní nejlépe brokovnicí. Musíte ji srazit na zem. Až bude na zemi, rychle ji oběhněte a palte jí do zad. To je její jediná slabina. Toto opakujte dokud neprorazí stěnu a neuteče. Běžte za ní a opět je na vás jak se rozhodnete – zabít nebo nechat žít. Můžete medvědici jednoduše dorazit nebo můžete postřílet mutanty, kteří jsou na jejím těle. V tom případě medvědice vstane a odejde. Jděte dál novou cestou, prolezte tunelem a vlevo je schodiště vedoucí nahoru. Nahoře nad schodištěm vlevo je položená Poznámka 2. Pokračujte před dvůr a vstupte do vrat na druhém konci.

Achievmenty:
  • Strážce lesa – po boji s medvědicí ji nezabíjejte a zachraňte ji od mutantů.


29) Polis

Tady jen jděte za Chánem stále vpřed. Hned za prvními dveřmi je vlevo na gauči Poznámka 1. Projděte až na konec, kde se koná konference. Až budete při vizi v dlouhé chodbě s postranními dveřmi, otvírejte postupně dveře vlevo a vpravo a uvidíte výjevy z minulosti.

Achievmenty:
  • Tajemství – odhalte plány Rudých (splníte automaticky).
  • Zjevení – za pomoci Temného přinuťte Moskvina říct pravdu (splníte automaticky).


30) D6

Čeká vás poslední bitva. Vystupte z vlaku jděte na nástupiště. Vpravo je OBCHODNÍK, ovšem tentokrát máte všechno zdarma. Vlevo od něj je Poznámka 1. Zaujměte svoji pozici a braňte se nepřátelskému útoku. Po prvním útoku bude následovat útok tanku zleva. Běžte vlevo k okraji a seberte odstřelovací pušku. Musíte tanku nejprve ustřelit spojovací tyč mezi koly, poté kola samotná a nakonec střelit do kulometného hnízda. Tím tank zničíte. Poté běžte úplně dozadu za poslední barikádu. Vpravo na zemi je Poznámka 2. U barikády je těžký kulomet, který vám může situaci značně usnadnit. Použijte ho proti nepřátelům se štíty. Nesmíte je nechat příliš se přiblížit, jinak vás zasypou granáty a je po vás. Pak už jen následuje závěr hry a záleží jen na vás, jestli bude dobrý nebo špatný.

Achievmenty:
  • Vydáno – posbírejte všech 43 stránek Arťómova deníku.
  • Mistr puškař – nainstalujte si na zbraň všechna dostupná vylepšení. Na začátku úrovně jděte k obchodníkovi a na nějakou zbraň dejte všechna vylepšení.
  • Pravý Sparťan – dokončete úroveň aniž byste jedinkrát zemřeli.
  • C´est la vie – zničte D6 (splníte automaticky pokud dohrajete hru se špatným koncem).
  • Vykoupení – zachraňte D6 (splníte automaticky pokud dohrajete hru s dobrým koncem).
  • Mistr hraničář – dokončete hru bez zabití jediného lidského nepřítele, pokud to není nezbytně nutné.
  • Elitní hraničář – dokončete hru v hraničářském režimu.
  • Nesmrtelný – dokončete hru v hraničářském režimu v hardcore obtížnosti.

Ostatní achievmenty:
  • Voják – zabijte 100 lidských nepřátel.
  • Antibiotikum – zabijte 100 mutantů.
  • Stín – zabijte potichu 10 nepřátel.
  • Střílení zakázáno – zabijte 10 nepřátel po sobě jen za pomoci vrhacích nožů.
  • Pistolník – zabijte každou zbraní ve hře alespoň jednoho nepřátele. Musíte zbraně střídat a nejlépe si zapisovat, které jste už použili pokud si to nepamatujete. Každopádně poslední zbraní je těžký kulomet, se kterým se setkáte až v závěrečné úrovni D6.
  • Edison – zhasněte 40 světel bez jejich zničení.
  • Tesla – zničte 50 světel.
  • Stále ve střehu – zneškodněte 10 pastí.
  • Chodící banka – posbírejte 1000 vojenských nábojů. Splníte automaticky během hry, když budete pečlivě vše prohledávat, u obchodníků prodávat zbraně, munici a sekundární předměty. Nesmíte ovšem kupovat nové zbraně a instalovat si na ně vylepšení.
  • Obchodník – proveďte 100 nákupů u obchodníků.


ALTERNATIVNÍ KONEC

Hra má dva konce – dobrý a špatný. K tomu špatnému dojdete normální cestou. K tomu dobrému dojít je už poněkud složitější. Musíte konat jisté skutky, většinou dobré, a tyto dobré skutky musí silně převažovat nad ostatními. Pokaždé, když uděláte dobrý skutek nebo správný krok ve hře, zazní charakteristický zvuk.

Pokud chcete dohrát hru s dobrým koncem snažte se splnit co nejvíc z následujících úkolů:
  • Poslouchejte rozhovory postav na stanicích a stejně tak všechny rozhovory nepřátel. Snažte se mezi nimi proplížit a snažte se vyslechnout co nejvíc. Rozhovory na stanicích má smysl poslouchat jen do úrovně Benátky; v Benátkách a v dalších úrovních už ne.
  • Úrovně s lidskými nepřáteli se snažte dokončit bez jediného zabití či spuštění poplachu. Zabíjejte lidské protivníky jen v nevyhnutelných případech.
  • V žádném případě nezabíjejte nepřátele, kteří se vzdávají.
  • V úrovni Spáleniště než vylezete na povrch prozkoumejte slepý konec kanálu za pavučinami.
  • V úrovni Pavel vypusťte na svobodu vězně stisknutím páky v řídící místnosti.
  • V úrovni Skladiště získejte ze skrýše speciální pistoli.
  • V úrovni Pochodeň zachraňte Pavla před pavoukem dřív, než se zachrání sám.
  • V úrovni Ozvěny najděte skrýš s dvouhlavňovou brokovnicí.
  • V úrovni Ozvěny poslechněte Pavla a počkejte nad schody než se přežene stádo mutantů.
  • V úrovni Bol´šój podarujte v průchodu 2x žebráka. Podruhé ho budete moci podarovat až domluví.
  • V úrovni Bol´šój se podívejte na celé divadelní představení.
  • V úrovni Korbut vyslechněte rozhovor mezi generálem a Moskvinem.
  • V úrovni Revoluce na začátku úrovně pod schody nechte nepřítele ať odpoví na volání vysílačkou.
  • V úrovni Revoluce si vyslechněte příběh z vlastní minulosti.
  • V úrovni Revoluce vyslechněte rozhovor hlídek v tunelu téměř na konci mise.
  • V úrovni Regina prozkoumávejte postranní tunely.
  • V úrovni Bandité vyslechněte všechny rozhovory běženců, se kterými se setkáte na začátku mise.
  • V úrovni Bandité zachraňte ženu před znásilněním.
  • V úrovni Bandité prozkoumejte slepý konec levého tunelu a najdete drezínu plnou mrtvol.
  • V úrovni Bandité zachraňte ženu na konci.
  • V úrovni Benátky podarujte žebráka ve slepé chodbě.
  • V úrovni Benátky si promluvte s náčelníkem stanice.
  • V úrovni Benátky se zúčastněte soutěže ve střelbě na krysy a vraťte medvídka plačícímu dítěti.
  • V úrovni Nákaza vyslechněte na začátku úrovně rozhovor obou popravčích až do konce.
  • V úrovni Nákaza na konci poslechněte Lesnického a sundejte si masku, když drží Áňu jako rukojmí.
  • V úrovni Karanténa najděte všechny skrýše s municí.
  • V úrovni Chán zvedněte zvonící telefon.
  • V úrovni Přechod prozkoumejte místo, kde se nachází zbraň Khel´sing.
  • V úrovni Depo prozkoumejte na začátku garáže po levé straně.
  • V úrovni Depo na konci nezabíjejte Lesnického.
  • V úrovni Mrtvé město projděte všemi vizemi.
  • V úrovni Rudé náměstí prozkoumejte mrtvoly v chrámu Vasila Blaženého.
  • V úrovni Rudé náměstí nevyplašte mutanty (ne ty v chrámu Vasila Blaženého, ale později až vám to Temný výslovně poradí).
  • V úrovni Rudé náměstí nezabíjejte Pavla.
  • V úrovni Zahrada po souboji s medvědicí ji nezabíjejte a osvoboďte od mutantů.
Výše uvedený výčet není úplně kompletní, ale dostačující k tomu, abyste došli k alternativnímu konci. Veškeré důležité činy jsou zde uvedeny. Kromě výše uvedených skutků prohledávejte další odlehlá a skrytá místa, která nebyla zde popsána, čímž svoji pozici můžete posílit, jestliže se stane, že ve hře někde uklouznete a uděláte chybu nebo na něco zapomenete.

Související hry Metro Exodus: Sam's Story
Metro Exodus: The Two Colonels
Metro Exodus
Metro: Redux
METRO: Last Light - Chronicles Pack
METRO: Last Light - Developer Pack
METRO: Last Light - Tower Pack
METRO: Last Light - Faction Pack
METRO 2033: The Last Refuge



Diskusia Príspevkov: 5 Hodnotenie
1004 hlasov

100
60
20

80
40
0
58
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.cz 
Facebook
 ABCgames.CZ | SK | E-shop hry |