HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYČEŠTINYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÍ
KALENDÁŘ
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KUP SI HRU
UŽIVATEL
Přihlásit
Registrace


Uživatelé
Hry v obchodě
Zlevněné hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráce
STATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Češtiny:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 13328 uživatelů

Návody > Ultima Underworld: The Stygian Abyss


Zobrazení:10410
Autor návodu:ANDREW

Úroveň 1

Tady se nebude dít skoro nic důležitého, je to vlastně taková malá rozjížděčka. Naučte se plavat, bojovat, kouzlit základní hlouposti jako jídlo a světlo. Dveře jsou většinou pozamykané, klíče jsou na mapě označené slovem KEY. Toto patro je rozděleno na dvě základní části: teritorium zelených goblinů a teritorium šedých goblinů. Můžete se s nimi bavit, zkoumat jejich obydlí, dokonce vykrást jejich zamčené pokladnice, ale co udělat musíte je najít zeleného goblina jménem Languo podle mapy a vzít si od něj recept na polévku ze shnilého červa (Rot worm stew recipe). Na jihovýchodě mapy najdete malou místnost s jasnovideckou koulí. Takovýchto koulí najdete po cestě více, každá z nich vám přiblíží pohled do některé z důležitých místností (hlavně skrytých), do žádné z ostatních koulí se však dívat nemusíte, pouze tato první je důležitá. Podívejte se do ní a zapište si, jakou barvu cesty koule ukazuje, tato informace bude potřebná na samém konci hry. Ve střední severní části mapy se nachází několik menších jeskyněk zakončených mostíkem přes řeku, pohybuje se v nich pavoučí samice, kterou zabijte a seberte jedno její vlákno (spider thread), pokud snad náhodou vlákno nenajdete, mějte na paměti, že ho budete v páté úrovni nutně potřebovat, takže si jedno po cestě opatřete, válí se většinou v okolí pavouků. Pokud si chcete ušetřit problémy s umíráním, můžete se stavit pro Stromek života. U prvního kříže, nacházejícího se u místnosti ve tvaru kříže, můžete odříkat mantry. Kdo si chce prodloužit putování, může si vyřešit hádanku se čtyřmi ciferníky ovládajícími pohyb sloupů v hale na severovýchodě. Řešení je následující: uvažujeme-li, že nula odpovídá páčce v horní pozici, nastavte po směru hodinových ručiček tyto hodnoty 1,2,3,4. Sloupy se tak nastaví do pozic, po kterých je možno vyskákat nahoru.

Úroveň 2

Toto patro obývají trpaslíci, jsou zde čtyři základní sekce - obydlí trpaslíků a jejich krále, zlaté doly s kovářem, úsek vysutých cestiček za trpaslíkem Ironwitem a nevýznamná SV část, kde je jen několik run. Opět zde musíte udělat pouze dvě nezbytné věci. Nabídněte se trpasličímu králi Goldthirstovi (příznačné jméno), že zabijete nestvůru zuřící ve zlatých dolech. Podle mapy, kde je označena jako "oko" ji najděte a zabijte. Není nic jednoduššího, je to obyčejný Beholder neboli Gazer. Všimněte si také, že krumpáčem můžete rozbíjet větší kameny stojící v cestě. Až bude po všem, jděte si ke králi pro odměnu, dostanete důležitý diamantový nožík Gemcutter, který použijete později. Druhou důležitou věcí, kterou budete moci udělat až později, je dát místnímu kováři Shackovi opravit Meč Spravedlnosti (Sword of Justice), tj. skovat jeho dva díly dohromady. Dále jsou tu dva postranní úkoly pro ty z vás, jež jsou chtiví všeho a chtějí získat velkou zásobu peněz okradením trpaslíků. Tyto dva úkoly spolu vzájemně souvisí, udělejte je v tomto pořadí: jděte za samotářským trpaslíkem Ironwitem a příjměte jeho úkol, chce získat zpět ztracenou mapu (Blueprints). Pošle vás do spleti vysutých cestiček. Snažte se nepadat dolů, motají se tam bezhlaví. Časem najdete klíč a pak zelenou lahvičku s létacím nápojem. Pomocí tohoto nápoje přeleťte díru ve vysuté cestě, v následující místnosti najdete mapu. Inrowit vám za tuto mapu věnuje další (silnější létací nápoj. Teď přichází na řadu vyloupení Goldthirstovy pokladnice. Jděte za trpaslíkem hlídajícím vchod k pokladu (pravé dveře za trůnem trpasličího krále) a řekněte mu heslo "DECO MORONO", pustí vás na exkurzi do klenotnice a ironicky prohodí, že si vše klidně můžete prohlédnout zblízka. Jak známo, trpaslíci jsou těžce lakomí a brzy poznáte, že poklad se nachází v hluboké propasti, kde prohlídka zblízka znamená prohlídku navždy. Nicméně skočte dolů, zabijte monstrum a klidně si nahrabte peněz, co se do vás vejde. Potom vypijte létací nápoj od Ironwita a hurá nahoru. Trpasličího krále pozlobíme ještě jednou, ale až později.

Úroveň 3

Tady už je toho k dělání víc. Toto patro je z části zatopeno vodou, jeho centrum tvoří ostrov obývaný různobarevnými ještěry. Narazíte i na obydlí raubířů, kteří se chovají velmi nepřístojně, takže je lepší je pobít. Za pokojem jejich kapitána je tajná místnost s několika užitečnými předměty. Důležité ovšem je najít potrhlého prodavače lamp a svíček Zaka (viz mapa) a koupit od něj Svíci Obětování (Taper of Sacrifice). Pokud si nebudete jistí, která z nabízených věcí je touto svící, prohlížejte si předměty identifikačním kouzlem OWY - Name Enchantment. Další nezbytnou věcí je ostří Meče Spravedlnosti, které je přepečlivě ukryto za zákysovým tajným vchodem v jihovýchodní části mapy. 0 jeho existenci se dozvíte tak, že budete systematicky osahávat víno rostoucí na stěně, v jednom místě tak odkryjete tajný vchod, za nímž je tahací řetěz. Ten vám otevře vstup do chodby naproti, kudy dojdete k půlce meče. Na tomto problému jsem se zasekl na pár dní, ale tak už to chodí. V tomto patře se nachází ještě třetí předmět z osmi Cabriových artefaktů, je to Pohár Zázraků, ale ten získáte až později pomocí flétny a několika kousků kadidla. Abych nezapomněl, po cestě se snažte nasbírat pár kousků kadidla (incense), budete je potřebovat: Teď ale přichází na řadu smlouvání s ještěry, nepříjemná to záležitost. V zamřížované cele uprostřed ostrova vězní ještěři kouzelníka jménem Murgo (na mapě "vězeň"), je to zároveň jejich jediný vězeň, takže ho rychle poznáte. Musíte přesvědčit hlídkující stráž, aby ho pustila z cely, ale má to háček, ještěři mluví cizím jazykem! Podle následujícího slovníčku si musíte dešifrovat jejich řeč a přemluvit strážného k otevření klece. Pokud vám některé z výrazů stále nebudou dávat smysl, můžete je konzultovat s vězněm, který sice ještěří řeč zná, ale zase je němý, takže vám bude posunky ukazovat, co který výraz znamená.

bica  ahoj, sbohem, čau, měj se   sseth  ano
'click  ne sstresh  pomoci
'click-iriass  Sir Cabrius Thepa  Ještěři
eppa  navštívit thes'click  nenávist
isili  já thesh  líbit se
kri'kla  ten, co se skrývá thit  potřebovat
ossli  dost tosa  ty
sel'a  dát (obchodovat) Urgo Murgo  (vězeň, asistent Dr. Owla)
sor'click  cizinec yeshor'click  přítel
sorr  nepřítel yethe  zabít, zničit
sorra  ukrást zekka  jídlo

Brzy se dozvíte, že strážný prahne po jídle. Ovšem nechce jen pár jablek, má zálusk na celou zásobu jídla a vězně pustí teprve až mu předáte větší množství potravin. Murga ale musíte dostat ven za každou cenu: Tolik k důležitým věcem. Nedůležité jsou tyto dva úkoly: přinést ztracenou Ossikovu listinu Ishtassovi (mapa) a dát červený diamant Iss'leekovi (mapa), ale žádný velký užitek z toho není.

Úroveň 4

Čtvrté sklepení je rozděleno na tři teritoria - největší část patří důstojnému řádu rytířů, který následuje osvícené myšlenky Sira Cabriuse a sídlí v jihozápadních jeskyních. Rytíři jsou v neustálém sváru s málo civilizovanými troly, kteří obývají vedlejší, jihovýchodní sluje. Třetí, severní část si pro sebe zabral šílený rytíř Roderick, se kterým budete mít co do činění. Nejdříve navštivte řád rytířů, jděte přímo za jejich velitelem Dornou Ironfistem a nabídněte se, že zneškodníte Rodericka. Doporučuji promluvit si se všemi rytíři, protože se od nich dozvíte mnoho důležitých věcí o životě v Abyssu. Potkáte také klenotníka Dereka, kterému darujte diamantový nožík Gemcutter. Za odměnu vám řekne o Prstenu Pokory a kód potřebný k jeho získání. Poté zabijte Rodericka (raději z dálky, je to tvrďák, najdete ho v hale na severu) a vyzvedněte si od Domy odměnu - Praporec Cti (Standard of Honor). Dále jděte vyhledat trola jménem Sethar a nabídněte se, že mu ukuchtíte Červí polévku. Všude v Ultimě se válí spousta misek, hlavně v obydlených celách. Jednu najděte a nasbírejte do ní tyto komponenty: Portské víno (Port), Hnilobného červa (Rotworm-s jistotou mohu tvrdit, že jsem ho našel až v level 6, ale je možné, že se nachází i výše) a zelenou houbu (green mushroom). Poté použijte recept na polévku od Langua z první úrovně a ze směsi se stane polévka. Za polévku vám trol Sethar věnuje několik dračích šupin (Dragon scales), které použijete o patro níže. Teď se přesuňte na severovýchod, do velké haly nazvané Bullfrog Puzzle. Zde musíte otáčením ciferníků a mačkáním tlačítek poblíž vchodu vystavět cestu k protější stěně haly. Stavění cesty je jednoduché, hala je rozdělena na 8x8 pohyblivých plošinek. Ciferníkové ručičky navolují X a Y souřadnice plošinky, se kterou chcete pracovat. Dvě tlačítka vedle ciferníků prostě pohybují navolenou plošinkou nahoru a dolů. Poblíž tlačítek leží magická hůlka jejíž jedinou funkci je vracet halu do původního stavu, kdybyste jste skončili v zoufalém zmatku. Nesmíte zapomenout a udělat konec cesty trochu nižší, aby z něj bylo možno skočit do výklenku ve stěně, jinak se praštíte o strop a spadnete do vody. Tato protější stěna má dokonce hned dva vchody - jeden viditelný vlevo a druhý neviditelný vpravo. K levému si cestu postavit musíte, protože se za ním nachází schodiště dolů na hřbitov (hřbitov je separovanou částí pátého patra). Pravý vchod skrývá poklad, ale musíte už zvládat létání, abyste visící dveře mohli otevřít, alespoň mě se to jinak nepovedlo. Sejděte tedy k hrobům a podle mapy patra pět najděte jílec Meče Spravedlnosti (Hilt of Sword of Justice). S oběma částmi meče se vraťte do patra druhého a zaplaťte kováři, aby vám meč opravil. Spravený meč bude dosti silnou a téměř nerozbitnou zbraní, takže ho doporučuji hned použít pro boj. Následující věci, týkající se úrovně čtyři, již nejsou nutné k dohrání hry. Můžete se stát jedním z rytířů, stačí říci Dornovi, že chcete vstoupit do řádu. Jakmile se stanete jedním z nich, získáte přístup do jejich zbrojnice a tam se panečku vyzbrojíte. Nejdříve ale dostanete za úkol přinést ztracenou písemnost Writ of Lome. Získáte ji tak, že vyhledáte trolla Lakshi na jihovýchodě mapy a zeptáte se ho na strážného jménem Rawstag. Tomu věnujete jakýkoliv červený diamant a on vám otevře zamčené dveře za velkou trolskou halou, kde listinu naleznete (viz. mapa). Další věc, pro kterou vás Dorna pošle, je Zlatý Tác (Golden Plate). Ten se nachází na SZ v bludišti Maze of Silas, které otevřete přehozením pák do pozic stříbrná, zlatá, zlatá, stříbrná, stříbrná, zlatá (tuto kombinaci najdete vyrytou do dvou rytířských hrobů). Bludiště vlastně bludištěm není, je to jen spleť úzkých uliček, kde se válí některé užitečné předměty, hlavně za třemi tajnými vchody. Tác doneste Domovi a stanete se členem rytířského řádu, pak můžete vyrabovat zbrojnici.

Úroveň 5

Nejdříve najděte Marrowsucka (Vycucávač Maku, opět příznačné jméno) a požádejte ho, zda by vám nevyrobil boty z dračí kůže (Dragonskin boots). Aby je mohl ušít, potřebuje silné pavoučí vlákno (spider thread), které najdete kdekoliv v blízkosti hejna pavouků, já jich pár našel už v první level po zabití pavoučí samičky a dračí šupiny (dragon scales), jež vám v minulé úrovni vyměnil Sethar za polévku. Boty si ihned obujte. Jsou pevné a spolehlivé a později, v lávových úrovních, je budete nutně potřebovat. Další zastávkou bude získání Prstenu Pokory (Ring of Humility), ten se nachází v místnosti na SZ s podstavcem uprostřed. V rozích této místnosti se nachází čtyři páky, za které musíte zatáhnout v pořadí, které vám poradil klenotník Derek (SZ,JV,SV,JZ), aby se prsten na podstavci objevil. Ale pozor, zákysové místo! Při tahání za táhla se musíte plahočit těsně při stěnách, jakmile učiníte krok směrem do středu místnosti, všechno se anuluje. Proto neztrácejte hlavu a snažte se plahočit při stěnách a tahat za páky stále znova, dokud se prsten na podstavci neobjeví. Poslední věc, co zde zatím musíte udělat je promluvit si s Eyesnackem o hudbě a získat pořadí not pro flétnu - noty 3,5,4,2,3,7,8,7,5. S připravenou flétnou a alespoň třemi kousky kadidla se vraťte do třetí úrovně, do malé sluje přístupné pouze z vody, kde beholder hlídá malý podstaveček v rohu (na mapě Cup of Wonder). Zabijte beholdera a přejeďte loučí po jednom z kadidel, to zesvětlá na důkaz toho, že hoří. Pak ho ťuknutím na levou myš čichejte, Avatar se zdroguje a zjeví se mu první dvě písmena posvátné mantry, učiníte-li to ještě dvakrát s dalšími kadidly, získáte mantru celou, je to slovo "INSAHN". Líní mohou čichání kadidel přeskočit a rovnou tuto mantru použít. U podstavečku je pak třeba zahrát na flétnu noty od Eyesnacka a objeví se Pohár Zázraků (Cup of Wonder). Zpět v pátém sklepení se ještě můžete stavit u jezírka lávy a promluvit si s ženou jménem Judy o jejím ztraceném Tomovi. Později jí budete muset přinést obrázek Toma od Bolinarda z level 7: Úroveň detailu je opět zarážející, protože blízko Zaka v level 3 je na zdi maličký nápis říkající "Tom loves Judy". Zůstávají dobrovolné úkoly: promluvíte-li si k kouzelníkem Anjorem, dostanete za úkol přinést mu velké množství nerostu zanitu z blízkých dolů. Brzy však zjistíte, že vchod do dolů je zablokován. Jedině bývalý správce dolů, Kneenibble zná tajný kód 7,2,6, který zadejte v operační místnosti (Dispatch Chamber) natáčením ciferníků po směru hodinových ručiček. Až tak učiníte, vyjedou mříže blokující malou postranní místnůstku. Odtamtud budete teleportováni do dolů. Tam, ve stylu Pacmana, posbírejte všechny kousky zanitu a odneste je kouzelnkovi Anjorovi. Za odměnu dostanete velký kus zlata, který v podstatě na nic není, až na to, že pohled na něj ztopoří trpaslíka Goldthirsta.

Úroveň 6

Toto patro je zamořeno kouzelníky. Není divu, že všechno zde se točí kolem nich. Nejdříve odneste knihu od Bronuse Morlockovi, Morlock vám podá informace o Knize Poctivosti (Book of Honesty). Na severozápadě této úrovně podle jeho slov najděte pokoj ve tvaru přesýpacích hodin končící neviditelnými dveřmi. Za nimi přeskočíte propast a v další místnosti knihu naleznete (na mapě "B"). Další důležitý kouzelník je dr. Owl, který se s vámi ale bude bavit teprve poté, co zařídíte propuštění jeho asistenta Murga z vězení ještěrů, ale to už jste určitě udělali. Řekne vám o tajné skrýši, kde se nalézá Víno Soucitu (Wine of Compassion). Je to obdélníková místnost s kostičkovanou podlahou, ve které jsou dva bezhlaví (na mapě "V"). Nachází se v severozápadní části této úrovně, kousek od haly plné červů všeho druhu (v této hale jsem také nalezl červa Rotworm). Podle slov dr. Owla se podívejte pod jednu z dlaždiček v jihovýchodním rohu kostičkované místnosti, najdete tam Víno Soucitu. Dalším kouzelníkem na holení je Illomo, promluvte si s ním a slibte, že se podíváte po jeho příteli Gurstangovi, je to důležité! Pokud jste zvědaví, jak mne napadlo používání kadidel, můžete si promluvit s kouzelníky Louvnonem a Fyrgenem, jsou to experti na halucinace. Podle mapy najděte golema (na mapě "G") a vyzvěte ho na souboj. Pomocí Meče Spravedlnosti ho poražte a získáte Štít Udatnosti (Shield oF Valor). Následující věci už nejsou nutné, nicméně, kouzelníkovi Ranthru můžete přinést knihu "Properties of Runestones" (na mapě "P"). Gralwart vám dá tip, jak získat silnou runu Vas, popíše vám místo, kde se nachází teleport ve stěně (na mapě "T"). Vejdete-li do tohoto teleportu za účelem získat runu, musíte v objeveném pokoji posbírat čtyři zelené diamanty a položit je na čtyři políčka s obrazy očí v jeho rozích. Potom se vraťte do středu místnosti a stiskněte šedivé tlačítko. Ze stropu spadne runa Vas, tmavé tlačítko vás teleportuje pryč.

Úroveň 7

Zde je toho k dělání spoustu, jedná se vlastně o poslední civilizovanou úroveň, protože podlaží osmé je už jen změtí ohně a kamene. Začínáte na vysoko postaveném ostrůvku na jihozápadě, všude okolo jsou sluje plné spojenců ďábelského mága Tyballa. Tybalovo doupě, kde je zároveň vězněna princezna Arial, se nachází v jihovýchodním rohu mapy. Znakem "X" jsou označeny tři schodiště sestupující do level 8. S poskoky tybala nemusíte bojovat, pokud najdete Medallion of Passage (na mapě "M"). Je ovšem možné je všechny pobít a s vaší jistě pokročilou úrovní zkušenosti by to neměl být problém. Najděte muže jménem Naruto a vezměte si od něj šedý klíč ke dveřím v ohni. Krajní SV schodiště do level 8 vede do míst, kde jsou poházeny kusy minerálu Orb Rock, jeden z nich si vezměte. Tato malá jeskyně má ještě jeden východ směrem vzhůru, kde leží důležitý klíč. Další vchod do level 8, trochu jižněji od prvního, vede opět do malé jeskyňky, která ústí zpět do úrovně 7. Pohádková postavička Imp vám dá vybrat z mnoha předmětů správnou korunu, která pomůže najít Tyballa. Našel jsem ji pomocí identifikačního kouzla. Všimněte si čtvercové spleti cestiček v jihovýchodní části mapy, to je bludiště vedoucí k Tyballovi. Použijete-li tam korunu, ukáže se žlutá cestička, jež vás provede bludištěm. Kdo ale chce být liška podšitá a chce vpadnout na kouzelníka ze zálohy, může se bludišti vyhnout. Stačí totiž přijít na místo označené na mapě "R" a zakouzlit Reveal (OAQ). Objeví se tajné dveře vedoucí přímo do Tyballovy pracovny. Tak nebo tak se dostaňte do haly, kde má svou magickou kouli na podstavci. Na tuto kouli rychle hoďte Orb Rock, tím ji zničíte a Tyballova moc ochabne. Zabijte ho a seberte dva klíče, které z něj vypadnou. Osvoboďte Arial. Teď jděte do severozápadní části mapy osvobodit vězně. Jedním z nich je Gurstang o kterém se zmiňoval kouzelník Illomo. Řekněte mu, že víte o FOLANAE a on vás pošle zpět za Illomem. Než tam půjdete, osvoboďte vězně Bolinarda, dá vám obrázek Toma pro Judy. Vězeň Smonden vám dá klíč od dveří v SZ růžku mapy a konečně Kallistan vám daruje sklíčko Crystal Splinter, díky němuž uvidíte tajný vchod nacházející se v centru mapy. Tento vchod vede do sektoru zvaného Tombs, kde se válí pár užitečných věcí: Nyní jděte za Illomem, který, potěšen zprávou o Gurstangovi, se zmíní o knize Folanae Fanlo. Jděte ke kříži v této šesté úrovni a zašeptejte matru "FANLO", získáte první část Klíče Věčnosti (Key of Infinity) nazvanou Klíč Pravdy (Key of Truth). Jděte o patro výše a dejte Judy obrázek Toma. Ukápne jí slza lásky a na zemi se změní v Klíč Lásky (Key of Love). S poslední částí, Klíčem Kuráže, to bude složitější. Vraťte se do sedmé úrovně, do jejího SZ růžku a klíčem od Smondena odemkněte přístup ke schodišti vzhůru. Jděte nahoru a probijte se až do level 3, kde naleznete Klíč Kuráže (Key of Courage). Po cestě jste si v level 4 možná všimli bludičky, která vás láká k použití podivného kouzla. Nevěřte jí. Všechny tři části klíče teď v inventáři na sebe položte, čímž získáte Key of Infinity.

Úroveň 8

Tato finální úroveň už není příliš složitá. Najděte muže jménem Carasso, jediného obyvatele této nejspodnější jeskyně. Poví vám o kostech Tyballova bratra Garamona a dá vám klíč Skull Key. Podle mapy Garamonovy kosti najděte (nachází se u nich pár run a hůlky) a odneste je do level 5 k hrobům. Na mapě je jedna z hrobek označena jménem Garamon, tam kosti použijte na hrob a zjeví se kouzelníkův duch: Odpovězte mu na dvě pokoutné otázky slovy "TALISMANS" a "VOLCANO". Řekne vám, jak zabránit příchodu Tyballem vyvolaného démona zvaného Slasher of Veils na svět. Vraťte se do osmé úrovně a Klíčem Věčnosti odemkněte démonovu halu uprostřed mapy. Uvnitř uvidíte démona rodícího se z ohně. Nadopujte se všemožnými štíty a lektvary, přichází chvíle pravdy. Abyste zastavili démonovo zrození, naházejte do ohně okolo něj všechny nashromážděné Cabriovy talismany - Cup of Wonder, Taper of Sacrifice, Sword of Justice, Standard of Honor, Ring of Humility, Wine of Compassion, Shield of Valor a Book of Honesty. Dojde k otevření astrální brány, kudy bude Avatar vcucnut do astrálního světa. Z místa, kde se objevíte, povedou tři cesty: modrá, červená a zelená. Zašátrejte v paměti a vybavte si barvu, kterou ukázala koule v první úrovni. Po cestičce téhle barvy běžte až k teleportu a voilá, konec.

Související hry Ultima Underworld II: Labyrinth of Worlds



Diskusia Príspevkov: 1 Hodnotenie
601 hlasov

100
60
20

80
40
0
49
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.cz 
Facebook
 ABCgames.CZ | SK | E-shop hry |