HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYČEŠTINYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÍ
KALENDÁŘ
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KUP SI HRU
UŽIVATEL
Přihlásit
Registrace


Uživatelé
Hry v obchodě
Zlevněné hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráce
STATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Češtiny:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 44184 uživatelů

Návody > Tomb Raider: Anniversary


Zobrazení:487536
Autor návodu:Nothrem Sinsky

1. časť | 2. časť | 3. časť


Úvod

Jak asi víte, hra Tomb Raider Anniversary (celým jménem Lara Croft - Tomb Raider: Anniversary; jde o 8. díl, i když podle některých zdrojů se připravuje další díl, který by se měl jmenovat 'Tomb Raider 8', takže tenhle díl asi autoři nepovažují za plnohodnotný díl série) oslavuje první desetiletí série her Tomb Raider a vyšla k příležitosti 10. výročí vydání prvního dílu hry (TRI) v roce 1996 (i když vyšla až v polovině roku 2007). Hra se tedy drží příběhu původního prvního dílu, což znamená jednu důležitou věc - kdo si pamatuje (má možnost si pamatovat :) první díl hry, neměl by mít větší problém s dohráním.
Hra totiž zachovává všechny původní oblasti, zápletky a hádanky. To by ale nebylo nic převratného (a nejspíše ani zábavného); z toho důvodu hra využívá enginu a pohybů z předchozího (sedmého) dílu Tomb Raider Legend (TRL) a upravuje tak vlastní způsob řešení problémů.
Klasický problém téhle hry (pro ty, co hrály TRI) tedy spočívá v tom, že přijdete do místnosti, kterou si okamžitě vybavíte z TRI a víte tedy např. že musíte přeskákat tam a tam (resp. aktivovat páku nebo něco sebrat). Ale místo přeskákání po plošinkách a šikminách musíte prohledávat zdi a hledat praskliny, tyče, skryté žebříky, kruhy pro hák apod. Víte tedy, co se od Vás čeká. Také víte, co se stane, až to uděláte. Většinou i víte, jak přibližně to provést, ale problém je v nalezení konkrétního řešení. A to by pro mozek vytrénovaný sedmi předchozími díly (dvanácti, pokud počítám i všechny rozšiřující levely...) neměl být žádný problém.

Pro ty, co neměli možno si užít TRI (a pozdější díly), je tady tenhle návod, který jim pomůže projít si tímto legendárním příběhem a najít všechny díly Potomka (Scionu).


Pohyby a předměty

Hra zachovává většinu pohybů z TRL (nových si ani nevšimnete) a navíc Vás vždy před prvním použitím upozorní 'tutoriální zpráva'. I přes to se pokusím popsat všechny možné kombinace, ale tak jak je budu uvádět v návodu. Co tedy znamená, když bude v návodu napsáno, že Lara...

  • ...doběhla

    Nejzákladnější věc, která ale těm, co hrály pouze TRI (resp. nehrály TRAoD a TRL), může činit problémy. Hra se ovládá po stylu současných her; tedy běh řídíte směrovými klávesami W,S,A,D relativně směrem ke kameře a myší otáčíte kamerou kolem hlavní aktérky Lary. Někdy může kamera sama přeskočit do jiného úhlu nebo být její pohyb omezen (většinou zdí), ale tento jev (většinou) naštěstí okamžitě nezmění smysl 'šipek' (jak tomu je např. u nové série Prince z Persie).

    Pokud tedy například skočíte podél zdi se stisknutou klávesou W (dopředu) a chytnete se na zdi hákem, můžete okamžitě klávesami W a S ovládat pohyb po zdi i přes to, že správně by to toto měly být použity klávesy A a D (doleva a doprava). Teprve pokud zastavíte, změní se smysl šipek a pro opětovné rozhoupání musíte použít A a D, zatímco klávesou S odskočíte od zdi. Pozor ale na to, že hra v tom nemá moc jasno, a v případě, kdy se houpete klávesami W a S, skok s klávesou S může mít nečekané následky (buď skok podél zdi nebo i od zdi - dle úhlu kamery).

    Na několika (velmi obtížných) místech budu pro zjednodušení a lepší pochopení přímo popisovat stisky kláves pro správné přeskákání.

    V návodu nebudu dlouze opisovat cesty chodbami (pokud v nich nic zajímavého není) a budu tedy uvádět jen "doběhla chodbou do další místnosti" nebo "Vběhla do chodby, kde sebrala náboje a lékárnu, a došla do místnosti...".

  • ...sebrala / přepnula

    Interakce se provádí klávesou E. Mezi klasické akce patří sbírání předmětů a přepínání pák. Kdykoliv je možno něco takového provést, objeví se v levém dolním rohu obrazovky značka, takže nemůžete nic přehlédnout.

    Ke sbírání nábojů (většinou nebudu v návodu pro jednoduchost uvádět přesný typ) se váže jedna věc - každého druhu nábojů můžete mít jen omezené množství. Na normální pistole máte nekonečně nábojů, žádné tedy nesbíráte. Náboje do brokovnice sbíráte po osmi a můžete jich mít jen 40, náboje do automatické pistole sbíráte po 15 a můžete jich mít max. 150 a náboje do UZI sbíráte po 25 a můžete jich mít 200. Pokud tedy máte tolik nábojů, že by další sebrané překročili limit, prostě je nemůžete sebrat. tip: pokud máte míň nábojů, než maximum, pár jich vystřílejte a budete moci sebrat nové a doplnit náboje do maxima. Více viz střelba.

  • ...odtlačila / odtáhla / shodila

    Některé předměty (dříve nazývány hromadně 'kvádry') může Lara přesouvat (výjimečně kutálet). Uchopení předmětu se provádí (také) klávesou E. Následně šipkami můžete předmět tlačit (před sebou) nebo tahat (za sebou). Také jím můžete otáček kolem jeho osy. Současnými představiteli 'kvádrů' jsou kameny, klece, bedny, sochy apod. Ve hře se ale nevyskytují tak často jako v předchozích dílech. Kvádry můžete také shazovat - jednoduše ho strčte přes okraj a on spadne dolu (pozor na to, že ho přes okraj není možno stáhnout!).

  • ...skočila / vyskočila / přeskočila

    Klávesou Mezerník (Space) provedete skok. Ten se na volném prostoru může jevit nepoužitelný a nehodný slavné Lary Croft. V okamžiku, kdy přistoupíte ke vhodnému stupínku nebo římse, Lara sebere všechny síly a vyskočí, kam je potřeba.

    Společně se šipkami skočí Lara daným směrem. Pozn.: Lara skáče vždy 'dopředu'. Nejsou již tedy možné skoky stranou a dozadu; vyjma bojového módu - viz dále. Skok s rozběhem a z místa se nerozlišuje - délku skoku určí sama hra podle situace.

  • skočila s rozběhem

    Toto většinou nebude značit to, že by se Lara musela rozběhnout - s rozběhem se dá skákat kdekoliv (a je to i lepší než skok z místa). Spíše to bude značit, že se jedná o opravdu dlouhý skok, u kterého se zaprvé musíte odrazit skutečně až na kraji plošiny a zadruhé se Laře nemusí podařit pořádně chytit, takže budete muset stisknout E pro dochycení (dle hry 'získat rovnováhu).

    Trochu jiná situace bude věty "Když se lis zavřel, skočila s rozběhem a proskočila." (nebo jiné obdoby). Zde Vám asi přijde trochu nelogické skákat do zavřené pasti - je to přesně naopak. Pokud si totiž necháte na rozběh tak 2-3 metry (neboli slovy TRI "jeden kvádr"), skokem se k lisu dostanete v okamžiku, kdy se otevře - získáte tím maximum času na proskočení (což je potřeba u některých pastí).

  • ...chytila se / získala rovnováhu

    Toto je stejný případ jako skok s rozběhem. V návodu budu předpokládat, že používáte funkci Auto-grab (máte tedy Manual grab přepnuto na Off; resp. Ruční zachycení na Vyp.). Pokud tedy výslovně uvedu, že se Lara chytila nebo získala rovnováhu, znamená to, že se Laře nejspíše nepovede pořádně se chytit a budete muset stisknout E pro dochycení. U sloupů, na které skáčete je stejná situace - Lara nedoskočí oběma nohama a proto musíte stisknout E pro získání rovnováhy.

    Budu to uvádět hlavně ze začátku, abyste si to uvědomili. V pozdějších částech hry už se tyto situace ve hře vyskytují tak často, že by to zbytečně prodlužovalo návod a předpokládám, že tou dobou na to budete pamatovat již sami. Také pamatujte na to, že pokud bude dlouho stát na sloupu, po chvíli Lara rovnováhu ztratí a musíte opět stisknout E.

    Jeden z rozdílů mezi Beta verzí a konečnou (českou) verzí je právě ve skocích - kde je uvedeno, že v Beta verzi se skok povedl normálně, v české verzi se může jednat o dlouhý skok nebo dokonce můžete skončit na nižší římse. Takové drobné rozdíly nebudu uvádět.

  • plošina, výstupek, výklenek, podesta

    Těmito (a možná i dalšími) slovy budu označovat jakoukoliv vodorovnou plochu, na které Lara může stát nebo po ní běhat. Může jít o nějaký velký předmět na zemi (plošina), koukající ze zdi (výstupek) nebo naopak zasunutý do zdi (výklenek) nebo vršek sloupu (podesta); kamenem budu myslet výstupek z podlahy (část spadlé zdi nebo sloupu apod.). Občas se ale může stát, že slova zaměním, tak na ně, prosím, neberte takový ohled jako na to, co vidíte přímo ve hře.

  • šikmina / skluzavka

    Šikmina je většinou plocha, která je tak nakloněná, že se po ní nedá běhat - pouze klouzat směrem dolu. Ta většinou slouží ke zmírnění pádu nebo pro výskok a následné chycení někde jinde. Někdy mohu použít výraz šikmina pro popsání plochy, která je sice šikmá, ale je po ní možné běhat. V tom případě bude uvedeno něco jako "vyběhla po šikmině".

  • římsa / prasklina

    Jde o jakýkoliv otvor ve zdi, sloupu apod. Takových se Lara může chytit a ručkovat po nich. Zpravidla ale nemůže vylézt na plošinu nad ní (i když někdy může slovo římsa označovat i okraj plošiny).

    Oproti starším dílům se Lara dokáže zachytit i na římse, která není před ní, nýbrž po straně - tedy v situaci, kdy Lara skáče podél zdi, na které je příslušná římsa. Zde ale platí jedno pravidlo: Lara musí skutečně skákat buď podél zdi nebo kolmo na zeď. Když totiž skáče šikmo na zeď, často se jí nepodaří zachytit.

  • ...ručkovala / přeskočila

    Pokud Lara visí na římse, může provádět dvě akce do stran. Buď může ručkovat - tedy pohybovat se po římse směrem do strany - nebo přeskočit - to znamená, že je již na konci aktuální římsy a musí skočit na nějakou další podél zdi.

    Pro zjednodušení návodu ale nebudu uvádět všechna jednotlivá ručkování nebo přeskoky. Pokud tedy uvedu "ručkovala doprava" nebo "přeskákala doprava", může to znamenat, že střídavě ručkovala a přeskakovala po několika římsách v daném směru.

    Ručkovat se dá také za roh. Pokud tedy bude uvedeno "...doručkovala na konec...", míní se tím skutečný konec římsy nezávisle na počtu oblezených rohů. Hra již neobsahuje výšku měnící římsy, takže údaj "...ručkovala doleva nahoru..." znamená, že ručkovala doleva, vyskočila na římsu výš (viz další odstavec) a pak ručkovala dál doleva.

  • ...vyskočila výš/nahoru

    Pokud visí Lara na římse, může skokem (příp. společně se šipkou nahoru) zkusit vyskočit na výše umístěnou římsu. Pokud tam žádná není, nic se neděje a chytá se znovu té původní. V návodu nebudu uvádět každou jednotlivou římsu, takže uvedený pojem může znamenat, že vyskákala po více římsách (příp. i třeba trochu ručkovala do stran, aby mohla skákat nahoru). Hlavně při ručkování okolo sloupů může údaj "vyskákala až na vrchní římsu" zahrnovat docela zběsilé ručkování kolem sloupu a hledání další římsy... Jak jsem již uvedl výše, česká verze oproti Beta trochu upravuje délku skoků, takže tam, kde se v Beta verzi skočila na horní římsu a mohlo se rovnou ručkovat do stran, může v české verzi skočit Lara na nižší (malou) římsu a musí tedy nejprve vyskočit na tu horní. Znovu opakuji: nebudu to nutně uvádět, pokud to nějak zásadně neovlivňuje situaci.

  • ...spustila se níž/dolu

    Situace obdobná skákání nahoru. Stiskem SHIFT se Lara pustí a zkusí se chytit níže umístěné římsy. Když se jí to nepodaří, spadne dolu. Opět pojmem 'spustila se' může být myšleno, že se spustila o více než jednu římsu (zpravidla na tu nejnižší). Pokud je přímo uvedeno "spustila se až na zem", znamená to, že seskákala všechny římsy a pustila se i na nejspodnější.

    Pokud se Lara špatně chytí (visí na jedné ruce) a má se spustit na nižší, není potřeba získávat rovnováhu (mačkat E). Stačí zmáčknout SHIFT a Lara se bez problémů chytne na nižší římse.

    SHIFT pro seskočení lze také používat na lanech, tyčích a sloupech; jen to u nich konkrétně neuvádím.

  • hák (grapple)

    Lara má od TRL jednu pomůcku - grapple, neboli česky hák (v TRL to byla 'magnetická kotva') s lanem. Ten můžete střílet klávesou Q. Pokud hák vystřelíte ve skoku, a nad Larou je nějaké místo pro zachycení (nechť je nazýváno kruhem), hák se tam chytne a Lara se na něm může houpat. Pokud vidíte na zdi, sloupu, bedně nebo jiném předmětu 'zlatý kroužek', můžete na něj střelit hák. Klávesou E pak můžete za lano háku trhnout a přitáhnout tak daný předmět (např. přitáhnout bednu, strhnout sloup, vytáhnout plošinu, ...).

  • lano

    Lara dokáže používat lana visící ze stropu nebo se zachytit hákem za kruhy na stropě. Zachycení na lano je automatické, pro vystřelení háku musíte stisknout klávesu Q. Pokud se zachytí Lara hákem, bude nadále používán pojem lano - práce s ním je stejná.

    Když Lara visí na laně, stiskem klávesy E a následným stiskem W a S vyleze o něco výš nebo níž. Klávesami A a D se otáčí kolem osy lana (když nehýbáte myší, otáčí se příslušně i kamera a napovídá tak, kam přesně povede skok ;). Na laně můžete použít klávesy W a S pro rozhoupání. Poslední akcí je seskok, který provedete klávesou skoku, kdy Lara skočí směrem dopředu (ve směru houpání).

  • ...zhoupla se na laně/háku

    Znamená akci, kdy Lara skočí na lano (resp. se zachytí hákem), provede jedno zhoupnutí dopředu a zase skočí dál. Tato akce se liší od míst, kde je potřeba se zastavit a upravit výšku nebo směr houpání (příp. se více rozhoupat), v tom, že je možno ho provést mnohem rychleji (není potřeba se rozhoupávat).

  • ...přeběhla po zdi

    Akce podobná zhoupnutí s tím rozdílem, že se Lara zachytí hákem na zdi (nikoli ve stropě) a proto můžete po zdi běhat. Opět přeběhnutí značí místo, kde stačí se jen chytit hákem, doběhnout na druhou stranu a odrazit se. Pokud by bylo potřeba měnit výšku nebo pohled kamery, uvedu, že se zastavila a opět rozhoupala.

  • ...skočila podél zdi/od zdi

    Při běhu po zdi máte dvě možnosti, jak skočit dál (kromě možnosti spustit se dolu SHIFTem). Ve zvolený okamžik (zpravidla v nejvyšším bodě houpání) můžete stisknout klávesu skoku a Lara se pustí, odrazí (nebo je to obráceně?) a skočí. Tento skok ale není pevně dán a může se lišit podle natočení kamery. Proto je dobré ještě skok upřesnit stiskem klávesy. Pokud stisknete klávesu po směru zdi (zpravidla A nebo D), Lara skočí podél zdi (ve směru běhu po zdi). Pokud stisknete klávesu od zdi (tedy S při pohledu kolmo na zeď), Lara se odrazí a skočí dozadu. Tento pohyb je často používán pro skoky na sloupy a je potřeba se ho naučit!

  • ...skočila na tyč

    Tyčí je míněna vodorovná tyč trčící ze zdi (nebo napnutá mezi sloupy/zdmi). Na ní se může Lara roztočit a skočit někam dál. Šipkou nahoru (W) se Lara na tyči roztočí a může skočit dopředu. Šipkou dozadu (S) se naopak otočí - to můžete provést, buď když visí nebo i když se točí a míří nahoru (to sice vypadá, jako že je to jen efektní zbytečnost, ale jeden přeskok přes tyče - shodou okolností ten poslední ve hře - je na tom životně závislý). Šipkami do stran pak Lara ručkuje po tyči. Pozn.: pokud je kamera natočena podélně podle tyče, význam kláves se příslušně mění - to však neplatí pokud skáčete dozadu z římsy na tyč. V tom případě se dál skáče vždy s klávesou W!

  • ...skočila na sloup

    Zde je potřeba rozlišovat dva typů sloupů. První typ je klasický silný sloup (o průměru jednoho 'kvádru'), po kterém Lara může běhat nebo šplhat po římsách na něm. To ale bude většinou v návodu uvedeno jako 'prasklina/římsa na sloupu' nebo 'vršek sloupu'.

    Druhý typ je sloup, který je tak úzký, že ho Lara může obejmout. V tom případě se může na sloupu zachytit a šplhat po něm nahoru a dolu (W a S; rychleji W+E), otáčet se kolem jeho osy (A a D) a seskočit z něho směrem dozadu (klávesa skoku). Ze sloupu může Lara skákat i do stran, ale chce to cvik a není to zrovna jednoduché.

    S úzkými sloupy může Lara dělat ještě jednu věc. Pokud skočí na jejich vršek (většinou v podobě špičky), může na nich stát. To ale vyžaduje získání rovnováhy (viz výše).

  • žebříky

    Lara dokáže lézt po žebřících (buď má podobu podle starších dílů - tedy zářezy ve zdi - nebo klasický příčkový žebřík). Stačí k žebříku přistoupit nebo na něj skočit. Poté klávesami W a S lezete nahoru nebo dolu; klávesou E můžete tento pohyb urychlit. Klávesami A a D můžete z jeho okraje přeskočit stiskem skoku do strany (žebříky již neumožňují ručkování do stran). Stiskem skoku bez směrových kláves Lara skočí směrem dozadu (od žebříku).

  • chůze

    Pomalou chůzi aktivujete držením klávesy ALT a současným stiskem nějaké směrové klávesy. Akce známé z TRI - tedy dojití až k okraji srázu nebo projití bodáků - v téhle verzi nejsou potřeba (Lara sama zastaví nebo se chytne okraje) nebo nejsou možné (bodáky zraňují už při přiblížení se), takže ji využijete opravdu jen výjimečně (např. u známé Damoklovy zkoušky); resp. klidně se bez ní obejdete.

  • skrčení

    Klávesou SHIFT donutíte Laru přikrčit se k zemi (pokud stojí na zemi), čímž získáte možnost projít i místem 'se sníženým stropem' (příp. pod pastí). Pohyb opět ovládání směrovými klávesami.

  • kotoul

    Pokud stisknete klávesu skrčení (SHIFT) za běhu, Lara udělá kotoul. Ten má hned tři použití. Zaprvé tím můžete podskočit nebo rychleji proskočit některé (hlavně střílecí) pasti. Zadruhé můžete uskakovat před nepřáteli, když před nimi utíkáte. A zatřetí je to rychlejší pro prolézání nízkých prostor než pouhé skrčení a následné proplížení. Také viz Akrobatická salta.

  • plavání po hladině

    Směrovými klávesami řídíte pohyb po hladině. Když doplavete k příhodnému okraji, Lara sama z vody vyleze. Při stisku šipky plave Lara stylem prsa; pro přepnutí na kraula stiskněte klávesu E. To vydrží přibližně na 5 temp a pak musíte E stisknout znovu (pro rychlé plavání doporučuji mačkat E opakovaně).

  • plavání pod vodou

    Stiskem klávesy SHIFT se Lara začne potápět. Může se potápět buď kolmo dolu nebo šikmo při stisku směrové klávesy. Po dosažení požadované hloubky probíhá plavání stejně jako po hladině (vč. urychlení klávesou E; nelze plavat dozadu klávesou S). Pro vynoření na hladinu podržte klávesu Mezerník (Space).

    Plavání se může někomu zdát obtížné hlavně proto, že směr i hloubku musíte ovládat jednou rukou (na rozdíl od TRI) a nemůžete změnu hloubky řídit pohledem kamery. Na druhou stranu si většinou vystačíte se stylem "určení hloubky - plavání - vyplavání na hladinu". Pokud je potřeba nějaké složitější proplavání chodbou, není zpravidla tak dlouhá, aby se to nedalo vydržet se vzduchem.

  • skok do vody

    Po obyčejném skoku do vody Lara sama vyplave na hladinu (podržením SHIFT to můžete zrušit). Pokud potřebujete trochu 'akčnější' potopení, musíte ihned po stisku klávesy skoku ještě stisknout SHIFT, aby Lara skočila šipku. Následně můžete SHIFT držet a pokračovat tak v potápění.

    Pozor na to, abyste místo skoku neprovedli kotoul! Také se nepokoušejte (podle některých chytrých rad na internetu) pomocí šipky prodloužit skok přes propast - nefunguje to.

  • akční animace

    Tomb Raider Legend představil nový druh animací. TRA je zachovává. Během herní animace se krátce vedle Lary objeví ikona šipky. V tomto okamžiku musíte stisknout příslušnou směrovou klávesu. Pokud se Vám to nepovede, animace končí smrtí a musíte celou animaci shlédnout znovu. Doporučuji ale shlédnout i tyhle 'tragické' alternativy, protože jsou někdy dost zajímavé (a kdyby se Vám vše povedlo na první pokus, byly by zbytečné). V návodu budu potřebné šipky uvádět kurzívou. Pozor: šipku nesmíte zmáčknout dříve, než se objeví příslušná ikonka!

  • akrobatická salta

    Pokud uděláte s Larou salto (šipka + SHIFT) a budete dále držet příslušnou šipku a mačkat SHIFT, Lara předvede zajímavou akrobatickou sestavu. Druhé alternativy dosáhnete, pokud po druhém saltu budete místo SHIFT mačkat skok. Praktické použití ale asi nemá.


Střelba

Konečně jsme se od akrobatické části dostali k té akční. Ze zvolené zbraně vystřelíte stiskem levé klávesy myši (dále jen LTM). Na rozdíl od předchozích dílů musíte klávesu zmáčknout pro každý jednotlivý výstřel (vyjma UZI). Vytažení a vrácení zbraně do pouzdra a nabíjení je automatické (manuálně můžete nabít stiskem E při vytažených zbraních) v okamžiku potřeby (musíte brát ohled na to, že to vyžaduje určitý čas). Zbraně můžete přepínat klávesami + a - nebo kolečkem myši (při vyplýtvání nábojů dojde k automatickému přepnutí na následující zbraň).

Nejúčinnější zbraní je brokovnice - na většinu nepřátel totiž stačí dva náboje. Nestřílejte ale z brokovnice do dálky - je účinná maximálně na 3-5 metrů. Také nestřílejte do nepřátel, kteří omráčení leží na zemi nebo na Laru běží v zuřivosti (v tom případě si počkejte na akční úskok - viz dále).

  • Příprava zbraní a míření - bojový mód

    Držením (resp. stiskem - viz dále) pravého tlačítka myši (dále jen PTM) Lara vytáhne zbraně a připraví se k boji. Hra obsahuje tři různé druhy bojových módů, které můžete přepínat v Nastavení pod Ovládáním.

    Manuální bojový mód funguje tak, že pokud držíte PTM, Lara se sama zaměřuje na nejbližší nejvhodnější cíl. Stiskem LTM vystřelíte na cíl a puštěním PTM ukončíte zaměřování. Tento bojový mód ale neumožňuje myší ovládat pohyb kamery, což může být nepříjemné; hlavně pokud běžíte na delší vzdálenost a chtěli byste koukat střídavě na nepřítele a na směr běhu.

    Soustavné držení je podobné manuálnímu v tom, že musíte pořád držet PTM. Zaměřování na nepřítele ale není automatické, ale před každým výstřelem Lara určí nejvhodnější cíl - tj. nepřítele nejblíže pohledu kamery. Při tomto módu můžete kameru ovládat myší (vlastně s ní zaměřujete) nebo ji můžete nechat volně a ona se bude otáčet za posledním zasaženým cílem. Nevýhodou je, že pokud pohnete myší, nemusí se Lara trefit do zamýšleného cíle.

    Přepínání má stejný styl zaměřování (a otáčení kamerou) jako soustavné držení. Liší se ale v tom, že PTM funguje jako přepínač. Tedy stiskem Lara vytasí zbraně a dalším stiskem je zase zasune. To je vhodné hlavně pro lidi, kterým dělá problém delší dobu držet tlačítko myši. Příp. v Beta verzi, kde delší držení PTM způsobovalo občasný pád hry.

  • bojové skoky

    Při bojovém módu stiskem směrové klávesy a skoku uskočíte před nepřítelem. To má ale oproti předchozím dílům několik nevýhod. Zaprvé skok není tak účinný a často se stane, že nepřítel skočí rychleji a srazí Laru k Zemi. V tom případě je potřeba okamžitě stisknout skok pro odražení se od země - jinak Lara upadne a musí se zvednout. Druhou nevýhodou je, že skok není ani dlouhý, takže se nehodí pro uskakování např. před střelami. Použijte raději úskoky.

    Pozor na to, že s vytasenými zbraněmi není Lara schopná zachytit se okrajů. Pokud plánujete skok s chycením, nezapomeňte před odrazem zasunout zbraně (přestat střílet, uvolnit bojový mód), protože během skoku na to již nebude čas. Pokud chcete před nepřítelem uniknout přepadem přes okraj a zachycením se, musíte zbraně schovat asi 4-5 kroků před okrajem!

  • bojové úskoky

    Stejně jako bojové skoky, můžete použít úskoky. Ty se aktivují klávesou SHIFT (místo skoku) a díky tomu, že je Lara provádí při zemi, jsou delší a rychlejší.

    Poznámka: Při provádění skoků a úskoku je Lara zároveň schopna střílet, jen pokud provádí (ú)skoky do stran. Při (ú)skoku dopředu nebo dozadu přestane Lara na chvíli střílet!

  • akční (adrenalinové) úskoky

    Pokud se nepřítel na Laru naštve a rozběhne se přímo na ni, tak, pokud ho máte zaměřeného bojovým módem, při určité vzdálenosti se na okamžik zpomalí čas (tzv. 'bullet time'). V tomto okamžiku můžete použít akční úskok (stejně jako bojové úskoky - šipka + SHIFT). Jelikož je tohle jediný způsob zabití bossů, podrobně ho popíšu dále - viz odstavec o T-Rexovi v kapitole Ztracené údolí (Lost Valley) nebo herní tutoriál.


Další informace

  • jména nepřátel

    Nepřátelé z Egypta a ze Ztraceného města (Atlantida) se liší - já pro ně ale budu používat bez rozdílu označení mumie (pozemní alá vlci a panteři) a gargoyly (létající, chrlící oheň).

  • lékárničky

    Ve hře budete nacházet lékárničky. Ty můžete použít k léčení (jednorázově), pokud je Lara zraněna. Pro vyléčení můžete použít inventář nebo rychlé klávesy V a B. V návodu je budu rozlišovat pojmy 'lékárnička' (malá) a 'lékárna' (velká). Lékárnička vyléčí přibližně čtvrtinu životů, lékarna vyléčí všechny až do maxima.


Odměny

Ve hře můžete sbírat tzv. secrety - Artefakty a Památky (Relikvie). Vždy, když dohrajete level, hra spočte nalezené secrety a odemkne příslušné bonusy (v menu po Odměny / Rewards). Za sebrání všech secretů většinou získáte nějaké oblečení pro Laru. Za některé Artefakty navíc můžete získat další bonusy jako popisy postav (Bio), obrázky ze hry (Art) apod. Za sebrání Památky se odemkne daná Památka pod Odměnami. Za dokončení Epizody (Peru, Řecko, Egypt, Lost city, Croft Manor) se vždy odemkne přístup k animacím (filmy), hudbě, komentářům (musíte hrát kolo znovu a zapnout komentáře v Nastavení) a možnost hrát jednotlivá kola znovu.


Seznam kláves

Ještě nakonec zrekapituluji seznam kláves a akcí, které s nimi provedete:

  • W, A, S, D - pohyb (nahrazuje klasické šipky); také se používají v animacích po zobrazení šipky
  • Mezerník - výskok, vyplavání na hladinu, vytažení se na plošinu; se šipkami skok do strany, skok z lana nebo římsy
  • SHIFT - skrčení, potopení, plavání dolu; se šipkami úskoky, akční úskoky, kotoul
  • E - akce (sebrání předmětu, přehození páky, použití předmětu); urychlení plavání, ručkování a lezení po žebříku; nabíjení; změna výšky na laně; zachycení kvádrů pro jejich tlačení a tahání; připažení předmětu zachyceného hákem
  • Q - vystřelení háku
  • TAB - přístup do batůžku (inventáře)
  • ALT - pomalá chůze (se šipkami)
  • CTRL - zachycení (při manual grab)
  • ENTER - potvrzení oken (používejte místo odklikávání!)
  • Levé tlačítko myši - střelba ze zbraně
  • Pravé tlačítko myši - vytasení zbraní, zaměření bojového módu
  • Kolečko myši - přepínání zbraní
  • V - Použití malé lékárničky (léčí asi 1/4 životů)
  • B - Použití velké lékárny (léčí všechny životy)
  • Z / Y - Přesná střelba (pro řešení některých hádanek)
  • ESC - Přístup do menu (Informace o levelu, uložení, načtení, nastavení); v české verzi lze použít místo Enter pro potvrzení (zavření) oken
  • ALT+F4 - Ukončení hry (poslední checkpoint zůstane uložen)

Uložení

Ukládání vlastně řídí hra za Vás. Vždy, když se dostanete k místu zvanému Checkpoint (česky Kontrolní místo), uslyšíte cinknutí - to Vám hra sděluje, že právě uložila stav hry do Vašeho profilu. Samozřejmě máte k dispozici i funkce Save a Load (Uložit a Načíst). Není je ale potřeba používat po každém checkpointu a dokonce ani před ukončením hry (po spuštění stačí zvolit Pokračovat ve hře - Resume game). Pokud Lara zemře, hra automaticky načte poslední checkpoint.

Ruční uložení je dobré ze dvou důvodů. Zaprvé v okamžiku, kdy víte, že Vás čeká nebezpečná část, která Vás může připravit o cenné životy, a Vy si chcete nechat možnost zkusit daný úsek znovu (nebo se naopak chcete vrátit k předchozímu uložení, ale chcete si zachovat i aktuální). Zadruhé v okamžiku, kdy již taková situace nastala (tedy přišli jste o životy, někam jste spadli apod.). Zde můžete použít fígl (cheatem bych to ani přímo nenazýval) s uložením a opětovným načtením. Uložením totiž pouze vytvoříte kopii posledního checkpointu a načtením se tedy přesunete na toto místo - je to vlastně jen náhražka za neexistující funkci "Restart checkpoint".

A nakonec ještě jeden fígl - náhražka za nemožnost opětovného uložení postupu v jedné oblasti. Totiž stejný checkpoint se znovu neaktivuje, pokud byl posledním. Finta tedy spočívá v tom najít druhý checkpoint, kterým překryjete ten poslední. Ve většině případů totiž místnosti obsahují více checkpointů nebo se můžete chodbou vrátit do předchozí místnosti (např. tam, kde máte možnost regulovat hladinu vody se každá taková akce počítá jako samostatný checkpoint; tam, kde pákou vysouváte plošiny je checkpoint u vchodu a pak u páky; většinou je checkpoint u každého východu z místnosti apod.).

1. časť | 2. časť | 3. časť

Související hry Tomb Raider I-III Remastered
Shadow of the Tomb Raider: The Grand Caiman
Shadow of the Tomb Raider: The Serpent's Heart
Shadow of the Tomb Raider: The Price of Survival
Shadow of the Tomb Raider: The Nightmare
Shadow of the Tomb Raider: The Pillar
Shadow of the Tomb Raider: The Forge
Shadow of The Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider
Lara Croft GO
Lara Croft and the Temple of Osiris - Icy Death Pack
Lara Croft and the Temple of Osiris
Tomb Raider
Lara Croft and the Guardian of Light: All The Trappings
Lara Croft and the Guardian of Light
Tomb Raider: Underworld
Tomb Raider 7: Legend
Tomb Raider 6: The Angel Of Darkness
Tomb Raider 2 for 1 Value Pack
Tomb Raider 5: Chronicles
Tomb Raider 3: The Lost Artifact
Tomb Raider 3: Director's Cut
Tomb Raider: The Times (exclusive levels)
Tomb Raider 4: The Last Revelation
Tomb Raider 2: The Golden Mask
Tomb Raider 2: Director's Cut
Tomb Raider 3: Adventures of Lara Croft
Tomb Raider: Unfinished Business
Tomb Raider: Gold
Tomb Raider: Director's Cut
Tomb Raider 2
Tomb Raider (1996)



Diskusia Príspevkov: 206 Hodnotenie
1832 hlasov

100
60
20

80
40
0
61
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.cz 
Facebook
 ABCgames.CZ | SK | E-shop hry |