HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYČEŠTINYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÍ
KALENDÁŘ
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KUP SI HRU
UŽIVATEL
Přihlásit
Registrace


Uživatelé
Hry v obchodě
Zlevněné hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráce
STATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Češtiny:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 43771 uživatelů

Návody > Ancient Domains of Mystery (ADOM)

 Hra  Trainery
Návod

Zobrazení:11278
Autor návodu:Michal Kwolek

ADOM v lidech na začátku vyvolává záchvaty zuřivosti. Z vlastní zkušenosti o tom dobře vím. Je totiž pro začátečníka velmi obtížný. Dokud neobjevíte některé triky bude vaše hra vypadat jako zacyklená sekvence- tvorba postavy, pět minut hry, smrt. Tento článek by vám měl pomoci minimalizovat tuto bolestivou fázi.

Tvorba postavy je v RPG hrách vždy důležitá. Věnujte ji proto dostatečnou pozornost, a zvolte si takovou kombinaci rasy a povolání, která nejvíce odpovídá vašemu stylu hry. Pokud všechno půjde dobře strávíte se svou postavou cca třicet hodin čistého herního času. Pokud se vám však dařit nebude- zemřete za deset vteřin (můj osobní rekord).

Tabulka ras

JménoPočáteční dovednostiPoznámky
HumanClimbing, Food Preservation,Haggling, SwimmingProstě člověk. Vřele nedoporučuji. Má dobré počáteční vybavení, ale jinak je nepoužitelný (nic osobně).
TrollAthletics, Bridge Building, Food Preservation, Gemology, MiningVysoká spotřeba jídla, pomalu se učí, potřebuje hodně zkušenosti na postup. Nejodolnější a nejsilnější rasa. Rychlá regenerace zdraví.
High elfDodge, Listening, Literacy, StealthOstatními postavami ve hře (NPC) není tato rasa příliš oblíbená. Malá odolnost.
Gray elfDodge, Listening, Literacy, StealthDoporučená rasa pro kouzelníky. Velmi malá odolnost.
Dark elfAlertness, Climbing, Find, Weakness, StealthPodobné vlastnosti jako Gray elf. Rasa přizpůsobená spíše pobytu v neosvětlených místech.
DwarfClimbing, Detect Traps, Metallurgy, Mining, SmithingVýborné noční vidění. Dobrá detekce tajných míst a pastí.
GnomeGemology, Listening, Mining, Pick Pockets, VentriloquismDobré magické schopnosti. Preferovanou zbraní je kuše.
HurthlingArchery, Cooking, Food Preservation, Gardening, StealthDoporučená rasa pro zloděje. Nízka síla. Velká spotřeba jídla. Preferovanou zbraní je prak.
OrcBackstabbing, Climbing, Find Weakness, Metallurgy, MiningŠpatně snáší světlo. Dobrá detekce pastí.
DrakelingAlertness, Food Preservation, Music, SwimmingChladnokrevná rasa. Teplota okolí má vliv na jejich rychlost.

Vaše postava získává nové vlastnosti vždy na 6, 12, 18, 25, 32, 40 a 50 úrovni. Jejich kompletní výpis naleznete v manuálu. Zde uvedu pouze „trend“, jak se postava během času vyvíjí.

Tabulka povolání

JménoPočáteční dovednostiPoznámky
ArcherAlertness, Archery, Climbing, Concentration, Dodge, Fletchery, Listening, StealthLučištníkPostupně se snižuje energie potřebná k použití střelné zbraně, zvyšuje se dostřel.
AssassinAlchemy, Alertness, Archery, Backstabbing, Climbing, Detect Traps, Dodge, Find Weakness, Pick Locks, Stealth, Two Weapon CombatVrah Dokáže vytvářet jed. Zvyšuje se šance kritického zásahu.
BarbarianAthletics, Climbing, Dodge, First Aid, Herbalism, Stealth, Survival, Swimming, Two Weapon Combat, WoodcraftBarbar Přibývají nové druhy útoků a snižuje se energie potřebná k jejich provedení.
BardNáhodnéBardPostupně získává nové dovednosti a kouzla.
BeastfighterAthletics, Climbing, Dodge, Healing, Herbalism, Listening, Stealth, Swimming, SurvivalVálečníkspecializující se v boji beze zbraně. Odolnost vůči jedům a omráčení. Přivolávání zvířat.
DruidClimbing, Concentration, First Aid, Healing, Herbalism, Listening, Literacy, Survival,Swimming, WoodcraftDruid Imunita na vliv počasí, přivolávání zvířat, zrychlená regenerace v přírodě.
ElementalistClimbing, Concentration, Gemology, Healing, Listening, Literacy, Metallurgy, SwimmingKouzelníkspecializující se ve vyvolávání živlů. Imunita na vliv počasí, přivolávání démonů živlů, procházení zdí.
FarmerArchery, Bridge building,Cooking, First Aid, Fletchery, Food Preservation, Gardening, Haggling, Herbalism, Smithing, Stealth, Survival, Woodcraft ZemědělecZvýšená nosnost, malá spotřeba potravin, výroba jídla z mrtvol.
FighterAthletics, Archery, Dodge, Find Weakness, Metallurgy, Stealth, Swimming, Two Weapon CombatVálečníkZvyšuje se efektivita využití brnění. Nové druhy útoků.
HealerAlertness, Concentration,Cooking, Find Weakness, First Aid, Healing, Herbalism, LiteracyKnězPostupně se mu zrychluje regenerace životů. Větší počet životů při přestupu na další úroveň
MerchantAppraising, Detect Item Status, Gemology, Haggling, Herbalism, Literacy, Metallurgy, Pick Pockets, SurvivalPostupně se zlepšuje schopnost smlouvání a zvyšuje nosnost.
MindcrafterConcentration, Find Weakness, Gemology, Haggling, Herbalism, Literacy, Music, StealthKouzelník specializující se na mentální magii. Postupně jim přibývají nové mentální schopnosti a mana (power points).
MonkAlertness, Athletics, Concentration, Dodge, Find Weakness, Healing, Literacy, StealthVálečnícispecializující se na bojová umění a boj beze zbraně. Získávají nové druhy útoků a zmenšuje se jejich energetická náročnost.
NecromancerAlchemy, Appraising, Concentration, Find Weakness, Food Preservation, Herbalism, Literacy, Necromancy, StealthNekromant – kouzelník specializující se na černou magii. Odolnost vůči útokům nemrtvých. Oživování mrtvol.
PaladinAthletics, Concentration, Dodge, Healing, Law, Literacy, Stealth, Swimming, Two Weapon CombatNěco mezi rytířem a knězem.Léčení, odolnost vůči útokům nemrtvých a vlivu chaosu.
PriestConcentration, Detect Item Status, First Aid, Healing, Herbalism, Literacy, MusicKnězOdvrácení nemrtvých, postupné snižování many potřebné ke kouzlení.
RangerAlertness, Archery, Athletics, Climbing, Dodge, Food Preservation, Healing, Herbalism, Survival, Swimming, Two Weapon Combat, WoodcraftTulákVálečník specializující se na lov a boj v přírodě. Imunita na vlivy počasí. Postupné zlepšování boje se dvěma zbraněmi.
ThiefAlertness, Appraising, Backstabbing, Climbing, Detect Traps, Disarm Traps, Listening, Pick Locks, Pick Pockets, StealthZloděj Postupně získává nové zlodějské dovednosti a bojové techniky.
WeaponsmithAppraising, Athletics, Concentration, Detect Traps, Find Weakness, Haggling, Metallurgy, SmithingKovářspecializující se na opravu a zlepšování kovových předmětů. Postupně se zlepšuje ve svém řemesle. Imunita vůči ohni.
WizardAlchemy, Concentration, Find Weakness, Healing, Herbalism, Literacy, Stealth, VentriloquismKouzelníkPostupné snižování many potřebné ke kouzlení.

Pokud vaše postava nějakou dovednost nemá- nezoufejte. Většina z nich se dá naučit během hry. Při přestupu na další úroveň přidělujte dovednostní body tak, aby byly co nejvíce využity. Nevyplatí se investovat do dovedností, kde vám schází jen pár procent do okamžitého maxima. Na začátku jsou důležité dovednosti: Heal, Dodge, Find weakness a Concentration (pokud používáte kouzla).

Seznam důležitých dovedností

JménoPopis
AlchemyUmožňuje vytvářet kouzelné lektvary.
AlertnessPomáhá detekovat pasti a neviditelné příšery. Je také velmi nápomocná při vyhýbání se bojovým kouzlům..
AppraisingUmožňuje odhadnout cenu a kvalitu předmětů.
ArcheryZvyšuje účinnost a dosah útoků lukem, kuší a prakem.
AthleticsZvyšuje rychlost. Zvyšuje pravděpodobnost zlepšení síly, zručnosti a odolnosti při přestupu na další úroveň.
BackstabbingZvyšuje šanci na kritický úder pokud vás ještě nepřítel nezaregistroval.
ConcentrationZrychluje regeneraci many.
Detect traps a Disarm trapsPomáhá v detekci resp. odstraňování pastí.
DodgeZvyšuje obranné číslo.
Find weaknessZvyšuje pravděpodobnost kritického zásahu.
First aidUmožňuje rychle zastavit krvácení.
HealingZrychluje regeneraci zdraví.
LiteracyUmožňuje číst a psát.
NecromancySchopnost oživovat mrtvoly.
StealthUmožňuje nepozorovaně se přiblížit k nepříteli. Důležité, pokud chcete využívat backstab.
SurvivalZmenšuje spotřebu jídla pokud jste ve volné přírodě.
Two weapon combatSnižuje postihy za boj dvěma zbraněmi.

Důležitým prvkem pro zvýšení komfortu hry je znalost důležitých příkazů. Doporučuji vám vytisknout si následující seznam.

Seznam nejpoužívanějších příkazů

PříkazVýznam
aPoužij dovednost
<Vystoupit do vyššího patra / Opustit lokaci
ZZakouzli
CPromluv si z postavou
TZměna taktiky
>Sestoupit do nižšího patra/ Vstoupit do lokace
pZaplatit účet
@Zobrazí informace o postavě
WZobrazí statistiky zbraní
DVypij
dPolož
eSněz
iInventář
kKopni (většinou se používá na vykopnutí dveří)
lPodívej se
oOtevři dveře
,Vezmi předmět
rPřečti
SUlož a opusť hru.
sProhledá okolí.
F1-F7Nastaví taktiku boje F1-berseker až F7-coward
tPoužij střelnou zbraň
Ctrl uOdemkni dveře
Ctrl xPoužij speciální vlastnost povolání
uPoužij nástroj
.Čekej
zPoužij kouzelnou hůl
?Nápověda

Jednou z vašich největších starostí bude vykrmit věčně hladového dobrodruha (či zlodruha). Na začátku se vybavte nějakým jídlem u obchodníka ve vesnici Terynio. Nepřehánějte to však- jídlo se postupem času kazí. Bohatě si vystačíte se třemi full rations. V podzemích se pak budete moci krmit mrtvolami padlých nepřátel (Zní to ošklivě, já vím. Realita ve hře ADOM je obecně velmi krutá.). Některé mrtvoly však obsahují jedy nebo po jejich požití onemocníte. Bezpečně můžete konzumovat gobliny, netopýry a orky. Pokud ovládáte dovednost cooking a máte to správné nádobíčko (cooking set), můžete z mrtvol připravit iron ration. Pojídání některých druhů může mít vliv na vlastnosti vaši postavy. Pokud například sníte mrtvolu příšery, která měla velmi rychlou regeneraci životů, může se vám zvýšit vaše vlastní regenerace. Pokud sníte mrtvolu velmi inteligentní a sečtělé příšery, můžete získat dovednost literacy. Poněkud civilizovanějším způsobem získávání potravy je pěstování bylinek. Jeden z druhů má obzvláště vysokou nutriční hodnotu. Některé rasy a povolání mají obzvláště nízkou spotřebu potravin (Elf, Monk). Dovednost surviving vám dovolí omezit spotřebu potravin ve volné přírodě na minimum.

Před soubojem používejte často příkaz l (look). Některé smrtelně nebezpečné příšery vypadají stejně (stejné písmeno a barva) jako triviální a lze je rozlišit pouze pomocí tohoto příkazu. Vyhněte se pokud možno obklíčení. Vaše postava pak má velké postihy k obraně. Příšery, které se dokáží rozmnožovat je třeba likvidovat přednostně než zamoří celou úroveň. Přednostně ničte také kouzelníky, kteří si dokážou přivolávat pomocníky. Některé příšery mají velmi nepříjemné schopnosti. Například corruptor na vás při každém zásahu přenese část ovlivnění chaosem, rust monster dokáže ničit kovové předměty, doppleganger vás dokáže zmást napodobením vašeho vzhledu atd. Ty je vhodné zabíjet na dálku pomocí kouzel nebo luků. Vhodné je specializovat se na jednu nebo dvě zbraně, což vám postupem času zaručí vysoké bonusy k útoku i obraně. Aktivně využívejte změnu taktiky boje podle aktuální situace.

Ve hře se hojně vyskytují prokleté (cursed) předměty. Ty mají na postavu vždy negativní účinky. Obzvláště pak prokleté bylinky jsou velmi nebezpečné. Naopak, požehnané předměty (blessed) jsou velmi výhodné. Jejich četnost ve hře je ale menší. Odstranit prokletí z předmětu lze pomocí speciálního svitku, kouzlem a nebo namočením do svěcené vody. Pokud si obléknete prokletý předmět a nemáte možnost prokletí odstranit, nemůžete jej odložit. Musíte tedy počkat až se postupem času sám zničí. Také pokud máte dobré vztahy z bohem, může vás modlitba na oltáři prokletí zbavit. Vždy se snažte před použitím předmět identifikovat. Ať už pomocí svitku, kouzla , nebo alespoň dovednosti appraising či detect item status.

Snažte se plnit co nejvíce úkolů. K jejich získání je třeba používat příkaz c (chat) pro komunikaci s postavami ve hře. Odměnou za splnění úkolu je většinou kvalitní předmět nebo zisk dovednosti. Snažte se také nikdy příliš dlouho neotálet- vliv chaosu postupně mění vaše tělo i mysl. Čas hry je tedy omezený.

Kouzla jsou užitečná nejen pro kněze a kouzelníka, ale i pro ostatní povolání. Pokud tedy neumí vaše postava číst, snažte se tuto dovednost získat co nejdříve. Kouzla se lze naučit z nalezených knih. Po každém zakouzlení však postava kouzlo částečně zapomene. Skladovat doporučuji pouze knihy často používaných kouzel. Úplný seznam kouzel naleznete v manuálu. Důležitá na začátku jsou tato: cure (light/serious) wounds, magic missile, fire bolt, slow poison (Některá kouzla mají dva názvy- kněžský a kouzelnický). Na vyšších úrovních oceníte kouzla identify, remove curse, teleportation, magic map, improved fireball a heal. Nejlepší je specializovat se pouze na jedno kouzlo dané kategorie. Kouzlit z knihy doporučuji pouze v krizových situacích.

Zde je seznam některých hlášek o pocitech vašeho hrdiny, zaslechnutých zvucích a jejich významu ve hře

You feel excited. You feel really excited...Na tomto podlaží je místnost plná nepřátel
You feel a surge of power.......................Na tomto podlaží se nachází artefakt.
You hear a grinding sound in the distance.Někdo se proboural skrze stěnu.
You hear a strange "ZAP!"......................Někdo spustil past
You hear a ripping sound........................Někdo roztrhal pavučinu.
You hear "Thumb"..................................Na tomto podlaží je VELMI velká příšera.
You hear a horrible unearthly wail in the...Na tomto podlaží je příšera zvaná Banshee.
You hear the clicking of many small feet!..Na tomto podlaží je mravenčí/vosí hnízdo.
You sense a pious aura...........................Na tomto podlaží je oltář.
You hear someone counting money ........Na tomto podlaží je obchod.

Pro tento popis jsem zvolil pouze ty nejdůležitější aspekty hry tak, abych vám pomohl překonat počáteční potíže a zároveň vám nezkazil radost z vlastního prozkoumávání hry.




Diskusia Príspevkov: 0 Hodnotenie
1479 hlasov

100
60
20

80
40
0
49
Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.cz 
Facebook
 ABCgames.CZ | SK | E-shop hry |