HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYČEŠTINYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÍ
KALENDÁŘ
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KUP SI HRU
UŽIVATEL
Přihlásit
Registrace


Uživatelé
Hry v obchodě
Zlevněné hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráce
STATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Češtiny:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21157
5455
5063
1438
1600
7336
6030
12903
1687

Online 4561 uživatelů

Návody > Original War


Zobrazení:41304

Úvod

Ať už si vybereš kteroukoli ze tří stran, musíš mít na paměti, že vždy vede k vítězství jediná cesta - rychlá a přesná strategie. Vzhledem k širokým možnostem výzkumu není možné rozvíjet všechno a snažit se budovat mohutnou armádu. V Original War většinou rozhoduje o vítězství jen hrstka jednotek - ať už jsou to vozidla, nebo vojáci. Proto je nutné si na začátku zvolit technologie, kterým dáš přednost a o kterých si myslíš, že tě na dané mapě dovedou k vítězství.

Ať už jsi z ostatních strategií zvyklý na cokoli, síla a krása OW je v lidech, kteří jsou nenahraditelní. Lze sice nastavit obnovování jednotek, ale zkušeného a natrénovaného mechanika (vojáka, vědce, inženýra) novou a slabou postavou nenahradíš, i kdybys jich dostal sebevíc. Proto je nejlepší volbou zvolit si na začátku méně lidí - více tím vynikne celá hra a také se v pokročilejší fázi mnohem jednodušeji ovládá.

Ze začátku je důležité postavit co nejdříve (nejlépe jako první hned po skladišti) laboratoř a následně ji upgradovat na vynalézání pokročilejších technologií. Spolu s laboratoří je nutné okamžitě najít ložiska a postavit ropnou věž. Pokud máš dostatek materiálu a lidí, je dobré postavit okamžitě také siberitový důl - siberit se těží pomalu a v pozdější fázi hry se bude určitě hodit.

Jakmile je laboratoř hotova, pošli do ní alespoň čtyři vědce. Ze začátku při stavění laboratoře a dolů máš poměrně dost času prohlédnout si všechny své lidi a zjistit, kdo se kromě původních vědců nejlépe hodí na výzkum. Klidně obětuj slibného inženýra nebo mechanika a pošli ho vynalézat, protože co nenaženeš ze začátku, ke konci už stěží dohoníš. Dobré je nejdříve vynalézt základní technologie, jako je využití ropy a spalovací motor, popřípadě sluneční energie a solární motor. Pokud již budeš mít vynalezeny všechny důležité základní technologie, ale nebudeš mít ještě postavenou elektrárnu potřebnou pro pokročilý výzkum, vrhni zatím své vědecké síly do vynalézání prvního a popřípadě i druhého technologického upgradu.

Pokud zvládneš dobře tento začátek a zvolíš si technologie, se kterými se pokusíš zničit nepřátele, jsi na půli cesty k vítězství. Hlavně pamatuj na to, že je mnohem lepší vyvinout pár technologií a následně technologické upgrady, než vyvíjet stále další a další věci.

Dalším krokem k vítězství je dostatek materiálu, bez kterého nepostavíš ani budovy, natožpak vojenskou techniku, která by tě ochránila před nepřáteli. Nejlepší je tak postavit co nejdříve upgradovanou továrnu spolu s nebojovým přístavkem (u Arabů je to kontejnerový přístavek) a i za cenu obětování jednoho z lidí (jen do doby, než budeš schopen stavět jiná než lidmi řízená auta) postavit náklaďák řízený člověkem a vyrazit hledat bedny. Nespoléhej na to, že rychle postavíš počítačový přístavek a vyrobíš počítačem řízené auto. Tento přístavek se jednak staví nejdéle ze všech a i když už ho budeš mít, je úroveň počítače ze začátku velmi nízká a náklaďák tak postrádá dostatečnou rychlost. I tady totiž platí "Kdo dřív přijde, ten dřív mele". Pokud tvá strana disponuje technologií detekce beden, měl bys ji vynalézt mezi prvními. Je také velmi užitečné po nalezení několika zásilek v blízkosti základny vyrazit hledat bedny do blízkosti nepřátelských základen. Pokud totiž máš náklaďák dříve než oponent a posbíráš mu bedny v blízkosti základny, bude muset hledat bedny pěšky a dál od skladiště, což ho ještě více zpomalí.

Efektivní je vyrobit co nejdříve nějaké to bojové vozidlo, posadit do něj nejlepšího mechanika a zkusit hledat a ničit nepřátelské náklaďáky. Jednak tím zase zpomalíš vývoj protivníků a jednak se tím zlepšuje tvůj člověk, což se samozřejmě počítá. V případě, že máš beden dostatek (může se to stát) a oponent má prostředek na zničení tvého "průzkumníka", nemusíš ho hned stahovat na základnu, ale můžeš stále jezdit kolem nepřátelských základen, vyhýbat se nebezpečným jednotkám, které by tvého natrénovaného mechanika mohly ohrozit, a ničit bedny, které by mohl oponent posbírat. Když nejsou bedny, nejdou stavět žádná vozidla. Ve finále je samozřejmě nutné postavit nějakou údernou skupinu, která slabého a demoralizovaného oponenta dorazí a tobě přinese kýžené vítězství.

Rusové

Rusové jsou národ spoléhající hlavně na sílu pancéřování a těžkých děl. Protože jako jediní nemají možnost stavět solární elektrárny, je velmi důležité co nejdříve postavit siberitový důl a následně siberitovou elektrárnu. Jinak se může stát, že ti dojde ropa a naftová elektrárna vysadí v tu nejnevhodnější dobu.

Rusové nesmí podcenit sběr materiálu - jejich budovy a auta jsou nejdražší a pokud dovolí soupeřům ovládnout mapu a nechají si zničit náklaďáky, pak je i na velmi dobře chráněné základně nakonec soupeř "vyhladoví".

Nejlepší řešení je postavit na začátku zbraňovou a počítačovou laboratoř. Protože ruský vývoj je nejpomalejší, je nutné co nejdříve postavit bojové vozidlo pro aktivní obranu základny. Velmi se osvědčily dvě až tři těžká manuálně řízená děla na těžkém kolovém podvozku. Ten sice neumožňuje zdolávání náročnějších terénů, zato pohyblivost je dostatečná a spolu s nesmírně silným dělem a zkušeným mechanikem tvoří pro většinu menších uskupení nepřátel neproniknutelnou obranu. Rusové mají jako jediní pěchotu specializovanou proti vozidlům - kasárny s jedním či dvěma bazukéry jsou pro většinu počátečních útoků nepřekonatelnou překážkou, a i v pozdější době se ti v obraně mohou hodit bazukéři s časoprostorovými a zpomalovacími granáty.

Druhý způsob, jak rychle a velmi kvalitně ochránit základnu, je co nejrychleji vynalézt a postavit behemota. Chce to sice trošku cviku, ale ve skutečnosti jej lze postavit tak rychle, že tím naprosto překvapíte všechny oponenty, kteří tak bez vynaložení značného úsilí nemají šanci tě o něj připravit. Pokud pak budeš schopen postavit ještě jednoho a mezitím zdokonalit zbraňovou a počítačovou technologii, můžeš si být skoro jist, že jsi za vodou. Neznamená to, že behemot je nezničitelný - i Titanik se potopil. Proto si ho hlídej, opravujte, upgraduj - přijít hloupou chybou o takovou spoustu práce, materiálu a siberitu by byla opravdu škoda.

Rusové mají na rozdíl od ostatních možnost postavit kvalitní a velmi odolnou pasivní obranu. Zpomalovač stojí sice dost siberitu, ale pokrytí jím generovaným polem je v obraně velmi účinné: zpomalí soupeřova vozidla tak, aby se do nich trefily např. těžké rakety a zabrání v průniku samohybných bomb. Pokud tedy již máš v obraně právě těžké rakety, tak tě už může ohrozit snad jen siberitová raketa.

Proto je nejlepší postavit armádu těžkých manuálně řízených vozidel s raketami nebo těžkými děly, doplnit je o několik zpomalovačů a alespoň jednoho behemota (čím více, tím lépe) a vyrazit na křížovou výpravu. Spontánní teleportace je samozřejmostí, v těžkém boji ti zachrání nejedno vozidlo a hlavně zabrání ztrátám na životech mechaniků.

Velmi výhodná je také detekce siberitu, která umožňuje sledovat pohyb většiny nepřátelských jednotek, protože většina hráčů nemá chuť stále doplňovat pohonné hmoty a proto staví vozidla převážně se siberitovým motorem.

Všeobecně platí, že pokud Rus přežije úvod hry, stává se velkým kandidátem na vítězství.

Arabové

Jsou z vojenského pohledu nejslabší stranou konfliktu. Nedisponují žádnou těžkou technikou ani těžkými zbraněmi a dokonce ani siberitovou raketou. Přesto v rukou zkušeného stratéga dokážou porazit kohokoliv.

Především je nutné upozornit na rychlejší technologický vývoj oproti ostatním stranám. To jim samozřejmě dává výhodu zaútočit první. A přesně o tom Arabové jsou. Pokud si je zvolíš, nemůžeš spoléhat na silné opevnění - jednoduše proto, že ničím podobným nedisponuješ. Můžeš sice stavět bunkry, ale nejničivější zbraní by bylo obyčejné dělo. Takže hned ze začátku zapomeň na zákopovou válku - tvoje místo je v první linii.

Máš v podstatě jen jedinou možnost, a tou je zbraňová laboratoř, která umožňuje velmi rychle vynalézt a postavit dělová a raketová vozidla. Nejlepší způsob je vybrat si ze začátku jen jeden typ vozidel, postavit 3-4 kusy řízené manuálně a vyrazit do pole ničit nepřátele. S takovou malou armádou si totiž už můžeš troufnout zaútočit i na mírně opevněnou základnu. A pokud je oponent jen trošku pomalý, bývá takový první útok zpravidla také posledním a ty se můžeš po vybílení vydat k dalšímu cíli.

Arabové mají, stejně jako Američané, opto laboratoř. Ovšem na rozdíl od Američanů nedisponují lasery ani žádnou jinou zbraní založenou na opto výzkumu. Přesto je postavení opto laboratoře jako první budovy tou nejlepší volbou. I Arabům totiž umožňuje vyvinout radar, detekci materiálu a dálkově ovládaná vozidla. Kromě toho umožňuje používání velmi silné "zbraně", kterou skryté kamery bezpochyby jsou. Můžeš si tak na stromy kolem své základny nasázet jednu kameru za druhou, takže tě žádný nepřátelský útok nepřekvapí.

Přestože mohou Arabové stavět jako jediní bio laboratoř, doporučujeme zvolit tuto volbu až u druhé postavené laboratoře. Pokud totiž na mapě není dostatek opolidí, kteří by šli ochočit, je kromě biodetekce (která je ovšem nesmírně efektivní) tato přestavba zbytečná. Ovšem pokud už investuješ nemalý čas na ochočování opolidí, vynalezni si nejdříve radar a pak biodetekci, abys nemusel po mapě bloudit a mohl jet přímo k cíli - opočlověku. Jako nejlepší vozidlo se pro takové účely hodí manuálně řízené vznášedlo s radarem, které sice téměř nic nevydrží, ale je nesmírně rychlé, a to i přes bažiny (zvláště užitečné).

Ochočené opolidi nešetři a dej je do auta. Nejlepší využití je právě ve vznášedlech s radarem poháněných solárním motorem. Tato vozidla jsou totiž po upgradech nesmírně rychlá a hlavně u nich nehrozí nebezpečí postihu jako při dálkovém řízení. Také je výhodné posadit jednoho nebo dva do náklaďáků, čímž odpadne další starost.

Pokud se ti přeci jen nepodaří protivníka zničit hned ze začátku a hra se rozvine do rozsáhlého vyrovnaného konfliktu, můžeš sáhnout k velmi ničivým a nepříjemným zbraním (pro soupeře).

První z nich jsou miny (dálkově odpalované nálože). Každý voják sice může mít jen jednu minu, ale i tak je to nejlepší způsob na ničení např. behemotů. Pokud se totiž ruský oponent rozvine a podaří se mu postavit nějaké behemoty, Arabové téměř ztrácí šanci mu tyto smrtící kolosy zničit. Pokud však umístíš na ta správná místa pár min (tři spolehlivě pošlou behemota do šrotu) a v pravou chvíli je odpálíš, může se válečná situace najednou radikálně změnit.

Druhým a ještě nebezpečnějším způsobem, jak se vypořádat s nepřítelem, jsou samohybné bomby. Stojí sice poměrně hodně siberitu a jsou jen na jedno použití, ale jejich účinnost je opravdu fatální (zvláště s nejvyšším siberitovým upgradem). Dvě taková přesně umístěná vozidla (samozřejmě dálkově řízená), dokážou srovnat se zemí menší armádu nepřátelských vozidel nebo třeba velkoskladt či továrnu. Opravdu účinné je zničit pomocí tohoto vozidla případnou nepřátelskou řídicí věž, čímž si zabezpečíš, že se hromada nepříjemných vozidel protivníka už ani nehne (pokud nemá druhou).

Američané

Americká strana je pravděpodobně nejuniverzálnější stranou ve hře. Disponuje těžkou a poměrně rychlou technikou, pomocí které je schopna ovládat území.

Přestože mají Američané možnost volby mezi klasickými zbraněmi (děla, rakety), je lepší spolehnout se ze začátku na technologie, které nabízí optoel. laboratoř. Kromě toho, že se dopracuješ k užitečným laserům, umožňuje stavět také nesmírně důležitý radar, vynalézt detekci padání zásilek a hlavně dálkově řízená vozidla.

I když se lze bez počítačové technologie obejít, je dobré upgradovat druhou polovinu laboratoře právě na počítačovou. Získáš tím možnost vynalézt a následně vyrábět počítačem řízená vozidla, takže budeš moci stáhnout jednoho vašeho mechanika s manuálně řízeným náklaďákem (pokud jsi ovšem takový náklaďák postavil) a také postavit počítačem řízený jeřáb, který významně zrychlí výstavbu základny (jeřáb stačí solární - ušetříte tak ropu, které je na začátku málo).

Hlavně ale můžeš vynalézt kolopásový podvozek, čímž získáš velice rychlé, těžce obrněné vozidlo. A když pak ještě vylepšíš počítačovou a (časem) zbraňovou technologii na maximum, stane se z těchto vozidel smrtonosná zbraň.

Pokud jsi na začátku postavil kasárna a následně je upgradoval, je možné zvolit velmi rychlou a nebezpečnou strategii ostřelovačů. Postav si jedno nejlehčí vozidlo (a také nejrychlejší, doporučujeme se spalovacím motorem - solární bez pořádného vylepšení základních technologií dlouho nevydrží), nalož do něj ostřelovače a vyraž směrem k nepřátelské základně. Pokud to totiž terén umožňuje, můžeš zastavit na vhodném místě, nechat ostřelovače vylézt a využít jeho velkého dostřelu k eliminaci nepřátelských inženýrů při stavbě. Jakmile na tobe nepřítel vyběhne s vojáky, nasedni zase do auta, objeď základnu z jiné strany a celou akci zopakuj. Tím ho zpomalíš tak, že bez pomoci už nebude schopen pokračovat ve hře a vítězství je tvé.

I když mají Američané dálkově řízená vozidla, která určitě využiješ, je dobré ze začátku postavit několik manuálních bojových vozidel (nejlépe laserové nebo raketové) a vyrazit se dvěmi až třemi nejlepšími mechaniky do pole ničit nepřátelské náklaďáky, nebo přímo dotírat na nepřátelskou základnu. Pravděpodobně ji tím nezničíš (pokud oponent neodflákl obranu), ale cílem je natrénovat mechaniky co nejvíc, aby po nástupu do řídicích věží zvládali dálkově ovládat vozidla co nejlépe. Jakmile uznáš, že už jsou natrénovaní dost, nebo že riziko jejich ztráty je neúměrné zisku, stáhni je a pošli do řídící věže ovládat dálkově řízená vozidla. Nejlepší je, když každý mechanik má na starost jen jedno vozidlo (čím méně jich ovládá, tím menší má postih na řízení). Vozidla hned zase pošlete do pole. Teď už se ale nemusíš obávat, že při zničení aut přijdeš i o řidiče.

Jestli se ti nepodaří zničit oponenta hned na začátku, je nejlepší způsob (kromě zdlouhavé siberitové bomby) kombinovat radary, raketová a laserová vozidla. Raketami se dá z relativního bezpečí ničit nepřátelská pasivní obrana (věže, kasárny), a když nepřítel vyrazí s vozidly, tvé lasery v kombinaci s vysokými úrovněmi mechaniků v řídicích věžích s nimi udělají krátký proces. Hlavně se nesnaž útočit na základny jen lasery - vzhledem k jejich mizerné účinnosti na budovy a na lidi by to byla prakticky sebevražda. Právě na lidi jsou nejvhodnější snajpři nebo rotační kulomet.




Diskusia Príspevkov: 17 Hodnotenie
1361 hlasov

100
60
20

80
40
0
50
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.cz 
Facebook
 ABCgames.CZ | SK | E-shop hry |