HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYČEŠTINYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÍ
KALENDÁŘ
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KUP SI HRU
UŽIVATEL
Přihlásit
Registrace


Uživatelé
Hry v obchodě
Zlevněné hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráce
STATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Češtiny:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21096
5455
5063
1438
1600
7336
6006
12838
1687

Online 18939 uživatelů

Návody > X-COM: Apocalypse


Zobrazení:22620

Následující článek je jakousi pomůckou pro správné vyřešení možných komplikací. Také poslouží jako seznam nejužitečnějších věcí a jejich správného používání, a načrtne strategii, které byste se měli držet, pokud ovšem nevymyslíte lepší.

ČÁST 1 - život ve městě

Jak již asi většina hráčů pochopila, třetí díl ufonského řádění se odehrává hlavně ve městě. Slůvko hlavně užívám zejména proto, že konec hry se odehrává kdesi, kam se my dnes podívat nemůžeme - v jiné dimenzi. První věcí, se kterou se setkáte, je vaše základna. Ta je celkem přiměřeně vybavena, a tak již stačí jen naverbovat maximální počet potřebných lidí a může se spustit čas. Samozřejmě kritériem pro výběr zaměstnanců je jejich schopnost (Skill) nebo atributy, pokud jde o vojáky. I když se vám bude zdát velmi výhodné naverbovat si co nejvíce androidů, poněvadž mají vyšší hodnoty, není to nejlepší nápad. Obyčejní lidé, ač jsou na začátku trochu na nic, se dají vytrénovat rozhodně lépe, a hravě potom předčí ty umělé. Jen co budete mít tedy potřebný personál, začnete s výzkumem. Poněvadž je tentokrát v UFOPAEDII daleko více "bílých" stránek, je celkem rozumné si v krátké době (tedy pokud vám to finanční stránka dovolí) postavit další základny a vybavit je pro vědecké účely laboratořemi a dílnami větších rozměrů, které časem vyzkoumáte. Další nezbytnou součástí základny je bezpečnostní stanice (Security Station), nebo její vylepšená verze. Obě vás totiž ochrání před přepadením. Dále by u vás neměla chybět místnost pro držení mrtvých či živých ufonů (Alien Containment) a množství obytných prostorů pro personál.

ČÁST 2 - mobilní bojové prostředky

Na začátku hry je na vaší základně jen velmi slabý počet vozidel či letadel. Jeden menší létavec Valkyrie, dvě vznášedla a horda nepoužitelných vozidel. Jejich výzbroj je taktéž velmi ubohá. Nejlepší je tedy okamžitě prodat vše, co nelétá, a zakoupit si za utržené peníze lepší zbraně, motory a vybavení. Ze začátku je ideální výbavou kombinace silného laseru sedmitisícovky nebo plazmového kanónu (Rendor Plasma Gun) a raketometu (Prophet). Později je výhodné vyměnit stávající plazmový kanón za silnější (Lineage Plasma Cannon) a nejposlednějším výdobytkem je, kromě (Heavy Disruptor kanónu), který se vejde jen do Annihilatora, jeho středně silná verze (Medium Disruptor Cannon). Používání raket, jež jsou velmi účinné nedoporučuji, neboť vzhledem k malé kapacitě zásobníků se jich do letadla moc nevejde a v dlouhých vzdušných soubojích zůstanete po několika výstřelech bez jedné ze zbraní. Ostatní vybavení letadel je rozumné postupně upgradovat. Zatímco motory již lepší nikdy nebudou, ostatní věci jako třeba navigační nebo obranné systémy se zlepšují a časem se také objevují užitečné věci (Large / Small Disruptor Shield, Cloaking Device atd.). Nezbytnou součástí každého výsadkového vozidla (tzn. to, které vozí vojáky na taktické operace.) je jeden Cargo Modul, neboť bez něj zůstávají všechny nalezené věci na místě, a nemůžete tedy jejich prodejem získávat peníze, a Bio Transport Modul, bez kterého zase nemůžete převážet živé či mrtvé ufony. Asi nejlepšími bojovými prostředky jsou letadla Hawk a Valkyrie, která vám mohou prodat různé firmy. S jejich společnosti se budete muset spokojit po většinu hry, protože vámi objevená a vyráběná interdimensionální letadla kvalitou daleko převyšující pozemské modely budete schopni používat až těsně před koncem celé hry. Jedinou a základní taktikou pro vzdušné souboje je větší počet útočníků na jeden cíl, a to se stupňuje s velikostí; jedná-li se o menší UFO, je naopak lepší útočníky rozdělit, aby se některý z talířů nezalekl a neutekl zpět do dimensionální brány.

ČÁST 3 - vojáci a výzbroj

Rozhodně vám v této části memíním radit, kolik vojáků je nejlepší naverbovat a jak je používat. To je jen a jen vaše věc, ale mě bohatě stačil tucet cet chrabrých bojovníků, kteří se v malých strojích zpočátku střídali podle potřeby a vážnosti zranění a později, když už jsem je pěkně vybavil a měl letadlo s kapacitou dvanáct míst, létali na místo určení všichni a hravě si se všemi zákeřnými ufony poradili. Ale jak jsem již řekl, je to vaše věc.
V prvopočátcích vaší existence budou asi nejdůležitějšími zbraněmi puška ostřelovačka (Sniper Gun), která je poměrně přesná i na větší vzdálenost, dále pak M4000 samopal, jenž vyžaduje celkem malý počet časových jednotek a je tak užitečný pro boje na malé vzdálenosti a Auto Cannon se svými třemi druhy nábojů. Postupem času si možná místo velkého M4000 oblíbíte nějakou menší pistoli, jako třeba Law Pistol nebo Plasma Gun, ale nakonec stejně skončíte u ToxiGunu, což je podle mého soudu nejlepší zbraň ve hře a neměla by chybět u žádného vojáka ve výzbroji. Se svou přesností, silou a malou náročností na časové jednotky je to zbraň vhodná do každé situace. Dobře vytrénovaní jedinci s ní dokáží sestřelit i poměrně hodně vzdálené cíle. Pokud ale nevěříte v malé zbraně, je vhodnou náhradou Sniper Gunu a Auto Cannonu Devastator Cannon nebo Dimension Misille Launcher. Obě jsou to použitelné ufonské technologie a druhá jmenovaná dokonce vystřeluje samonaváděcí rakety, které mají, pokud jim nestojí nic v cestě, stoprocentní přesnost zásahu.
Dalším důležitým vybavením jsou bez pochyby granáty. Jejich účinnost spočívá v ničivosti účinku na několika polích najednou a tedy možnosti zabít více nepřátel jedním vrhem. Každý voják by měl mít u sebe minimálně dva granáty obyčejné a dva omračující (to jen pokud je třeba chytit ufona živého). Později se můžete přeorientovat na získané technologie a používat Boomeroidy nebo Vortex miny, které jsou nejsilnější trhavinou.
Nezbytným doplňkem výbavy je brnění a ostatní věci, které se nedají zařadit do skupin. Brnění, které mají vaši vojáci oblečené na začátku je velmi slabé a hned jak budete mít možnost jej vyměnit za lepší "létající" model, okamžitě tak učiňte. Nejen, že je mnohem lehčí, ale také získáte možnost pohybovat se vertikálně, tj. létat. Nejlepším brněním je ale X-COM Disruptor Armor vyrobené na základě získaných technologií. Jeho pohyblivost a ochrana je přibližně dvojnásobná, ale bohužel v něm nemůžete létat (no stačí použít létající tělovou část ze slabší zbroje) (Personal Disruptor Shield), který vás pokrývá jakousi ochranou a bezpečně odráží kulky či výbuchy. Samozřejmě jeho ochrana není nekonečná, a tak je po několika zásazích zničen a následující zásahy jdou rovnou "do živého". Užitečnou pomůckou je i Personal Cloaking Device s možností učinit vás téměř neviditelným, pokud jej vložíte do ruky. Na druhou stranu je ale potřeba mít hodně volného místa v batohu na výměnu zbraní, a tak jsem tuto věcičku nikdy moc nepoužíval.
Úplně posledním a zřejmě nejpraktičtějším doplňkem výbavy je Personal Teleporter. Bohužel jeho užitečnost budete moci poznat až v několika posledních misích, ale i tak je se svou schopností přesunout vás, kam je libo, za nějakých třicet časových jednotek, velmi žádaným.

ČÁST 4 - taktické operace

I když v této části strávíte asi nejvíce času, nechal jsem si ji vzhledem k časové posloupnosti až koro na konec. Prvním, o čem se zmíním, jsou výsadky do budov, kde byli spatřeni živí ufoni. V těchto misích si musíte počínat velmi opatrně a nesmíte poškodit mnoho zařízení, neboť by se vám mohlo stát,že si znepřátelíte organizaci, která je s vámi v relaci Hostile, připravte se na to, že několik jejích maníků se vás bude snažit spolu s ufony zničit. Co se týče misí v létajících talířích nebo v ufonských budovách (což je závěr hry), je celkem jedno, co všechno zničíte, protože zde je primárním úkolem eliminace všeho živého a zničení všech cílů.
Své vojáky rozdělujte do menších skupin po dvou až třech lidech a pokud to uznáte za vhodné, nechávejte jim nějaké časové jednotky rezervované pro výstřel. Ze začátku se to sice moc nevyplatí, protože se stejně netrefí a i když přece ano, na jeden výstřel nepřítele neskolí, ale v pozdělších etapách je to užitečné. Nepreferujte žádné jedince a snažte se, aby se všichni udržovali na stejné úrovni, co se schopností týče. Potom vám totiž zůstane voják s polovičním počtem časových jednotek a neustále se bude loudat za ostatními, což znamená, že nebude nikdo krýt jeho a ani on nebude krýt své parťáky.
Zpočátku, když jsou ještě vaši svěřenci celkem hloupými vojáčky, si musíte vše celkem dobře rozmýšlet. Rozhodně není dobré zůstávat na otevřeném prostranství a spoléhat se na to, že vás nikdo netrefí, ale vždy je užitečnější schovat se za nějaký ten předmět, který vás bude krýt. Tohle je samozřejmě ošemetnější, pokud se ve vaší blízkosti vyskytuje jeden či více ufonů, kteří by v následujícím kole přišli před vás a udělali by vám nějakou nepříjemnost. Pak si musíte dobře rozmyslet, co budete dělat, abyste z toho vyšli co nejlépe.
Zbytečně mnoho netaktizujte a pro přesun používejte rozhodně běhací mód. Připravte se totiž na to, že než uzříte závěrečnou animaci, čeká na vás kolem sto až sto padesáti taktických operací, z nichž ty nejkratší trvají tak kolem pěti minut a ty nejdelší třeba půl hodiny.
A malá rada na závěr. Rozhodně se nebojte hojně a často používat funkci Save. Pokud si myslíte, že je to srabařina, sami se přesvědčíte, jak daleko jste od pravdy. Je to totiž nutnost ! Já sám jsem ukládal pozici na začátku každého kola v taktických operacích a skoro každý den v normálním městském životě.

ČÁST 5 - UFOni

To, že jsou slizká stvoření z jiné dimenze kapitolou sami pro sebe nemusím snad zdůrazňovat. Jejich různé druhy a odrůdy vám budou dělat společnost po celou dobu hraní, a pokud budete hrát hodně, tak se vám o nich bude i zdát. V této části svého průvodce se budu věnovat jen těm nejdůležitějším a nejnebezpečnějším ufonům, o zbytku se dočtete v kompletní tabulce všech vetřelců. Tím nejhorším, co vás může na cestě za slávou a finálním (Kdo ví?) vítězstvím potkat je malý několikanohý "pavoukoid" Brainsucker. Jeho nebezpečnost spočívá v tom, že pravděpodobnost úspěšnosti útoku (tj. skok na hlavu a implantace mozek ovládajících látek do krku pomocí chobůtku) se pohybuje mírně pod hranicí sta procent. Později se vám často povede, že vaši vojáci sami odstřelí Brainsuckera ještě dříve, než se vyhoupne někomu na hlavu, ale na začátku byste měli používat taktiku, kterou jsem náhodou objevil. Pokud totiž zastřelíte ufona s Brainsucker Launcherem (zbraň vystřelující vajíčka Brainsuckerů, z kterých se po dopadu na zem vyklubou plnohodnotná stvoření, zůstane na něm po zemi i několik vajíček (většinou tři). Ta se v dalším kole otevřou a na svět se dostanou noví Brainsuckeři. Jediný způsob, jak tomu zabránit, je stoupnout si na místo, kde vajíčka leží. Nevím proč, ale v případě, že na nich stojíte, se Brainsuckeři nevylíhnou. Problémem je, že na nich budete muset stát až do skončení mise. V tom případě je užitečné vajíčka posbírat a nechat si je v batohu, kde se taktéž neotevřou. Dalším zlosynem z řad ufonů je Multiworm. I když sám o sobě není moc nebezpečný, je velice odolný a bezpečně ho zabije tak patnáct až třicet výstřelů s ohledem na sílu zbraně. Tím ovšem vše nekončí, neboť z jeho útrob vyhřeznou většinou čtyři Hyperwormové. Tyto malé mršky jsou neuvěřitelně rychlé a plivou opravdu nepříjemnou kyselinu. Jejich eliminace je druhá nejdůležitější po Brainsuckerovi, a dobré je, že stejně jako Brainsucker, ani Hyperworm toho mnoho nevydrží. Běhající trhavina, neboli Popper, je taktéž velmi nepříjemným kumpánem. Pokud se totiž dostane do blízkosti nějakého vojáka, exploduje. Jeden výbuch není zase takovou katastrofou, ale pokud se Popperů sejde víc, můžete se se svým svěřencem rozloučit. Ve výčtu nebezpečných ufonů následují dva humanoidní druhy. Humanoidní zde znamená, že mají dvě ruce a dvě nohy a mohou používat zbraně. Jak Anthropod tak Skeletoid jsou celkem tuhými protivníky, ale nedisponují žádnou zvláštností. Snad kromě toho, že jich je asi ve hře nejvíc.

ČÁST 6 - závěrečné rady

Vzhledem k tomu, že jsem už asi vyčerpal všechna témata, zařadím do tohoto výčtu rady, které se nedají příliš škatulkovat:

Související hry UFO2Extraterrestrials: Battle for Mercury
XCOM: Chimera Squad
Phoenix Point
XCOM 2: War of the Chosen
XCOM 2: Shen's Last Gift
XCOM 2: Alien Hunters
XCOM 2
XCOM: Enemy Within
The Bureau: XCOM Declassified
XCOM: Enemy Unknown - Slingshot Content Pack
XCOM: Enemy Unknown
UFO Online: Fight for Earth
UFO: Extraterrestrials Gold Edition
UFO: ExtraTerrestrials
UFO: Afterlight
UFO: Aftershock
UFO: Alien Invasion
UFO: Aftermath
X-COM: Enforcer
X-COM: Collection
X-COM: Interceptor
X-COM: Terror from the Deep
X-COM: UFO Defense
UFO: Enemy Unknown
X-Force: Fight For Destiny
X-COM: UFO Defense Gold
X-COM: Last Hope
Project Xenocide
X-COM: Genesis
X-COM: Alliance



Diskusia Príspevkov: 3 Hodnotenie
1417 hlasov

100
60
20

80
40
0
53
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.cz 
Facebook
 ABCgames.CZ | SK | E-shop hry |